manoutena logo



Nauja prevencinė priemonė – apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderis

orderisNuo 2023 m. liepos 1 d. įsigaliojo naujos redakcijos Lietuvos Respublikos apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas. Jame įtvirtinta nauja prevencinė apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje priemonė – apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderis. Juo siekiama sumažinti smurto artimoje aplinkoje atvejų skaičių ir užtikrinti smurto artimoje aplinkoje aukų saugumą. Ši nauja priemonė visuomenėje kelia susidomėjimą – kaip ji veikia, ar ši priemonė veiksminga?

Utenos apskrityje išduoti 238 apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderiai
Policijos pareigūnai nuo naujos redakcijos įstatymo įsigaliojimo dienos Utenos apskrityje išdavė 238 apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderius: Utenos r. – 53, Anykščių r. – 50, Ignalinos r. – 38, Molėtų r. – 37, Zarasų r. – 29, Visagine – 31 orderį.

Kaip veikia apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderis?
Policijai gavus pranešimą apie galimą smurtą artimoje aplinkoje, į įvykio vietą atvykę policijos pareigūnai pagal nustatytą algoritmą atlieka pavojaus rizikos vertinimą. Jeigu nustatomas smurto pavojus, policijos pareigūnas 15 dienų laikotarpiui skiria apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderį. Šis sprendimas gali būti priimamas nedelsiant arba ne vėliau kaip per 12 valandų nuo pranešimo apie galimą smurtą artimoje aplinkoje gavimo.
Skyrus apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderį, pavojų keliantis asmuo įpareigojamas laikinai išsikelti iš gyvenamosios vietos, jeigu jis gyvena su smurto artimoje aplinkoje pavojų patyrusiu asmeniu, ir nesvarbu, kam nuosavybės teise priklauso gyvenamasis būstas. Jis taip pat gali būti įpareigotas nesilankyti, nesiartinti prie pavojų patiriančio asmens gyvenamosios vietos, nebendrauti ir neieškoti ryšių su pavojų patiriančiais asmenimis ir vaikais.
Svarbu paminėti, kad asmuo, kuriam buvo skirtas apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderis, turi teisę sprendimą dėl apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderio skyrimo skųsti apylinkės teismui. Tai svarbus principas, užtikrinant teisinę apsaugą ir proceso skaidrumą.

Iššūkiai ir problemos
Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojo Vaidoto Žilio iniciatyva buvo organizuotas tarpinstitucinis pasitarimas dėl praktinio apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderio taikymo. Su kokiais iššūkiais ir problemomis susidūrė policija ir kitos institucijos pasitarime diskutavo ir gerąja patirtimi dalijosi Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato padalinių vadovai, Anykščių, Ignalinos, Molėtų, Zarasų rajonų ir Visagino policijos komisariatų viršininkai ir padalinių vadovai, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Utenos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Irena Gaigalienė ir vyresnioji patarėja Ilona Leipuvienė, Visagino šeimos krizių centro atstovė Mėta Paulauskė, Utenos moterų centro vadovė Žydrūnė Šalkauskienė. Visi pasitarimo dalyviai sakė, kad neaiškumų, taikant orderį ir keičiantis informacija, tikrai pasitaikė, tačiau pritarė, kad ši priemonė veiksminga, siekiant sumažinti latentinį su smurtu artimoje aplinkoje susijusį nusikalstamumą.


„Policijai pradėjus taikyti naują priemonę – apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderį, teko priimti greitus ir netradicinius sprendimus. Deja, ne visada pavyko išvengti ir nedidelių klaidelių. Tai rodo, kad tobulinant šią sistemą reikia daugiau patirties. Didžiuojuosi, kad bendradarbiaudami su kitomis institucijomis sugebame greitai ir profesionaliai spręsti iškilusias problemas“, – pabrėžė Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Vaidotas Žilys.


Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnų patirtis ir išduoti 238 apsaugos nuo smurto orderiai aiškiai parodo, kad apsaugos nuo smurto orderis yra veiksminga ir svarbi priemonė, padedanti užtikrinti smurto artimoje aplinkoje aukų saugumą. Naujos priemonės taikymas visuomenėje visada susijęs su iššūkiais, ypač kai tai naujas ir neįprastas procesas, tačiau svarbiausia, jog policija ir kitos institucijos siekia glaudžiai bendradarbiauti ir nuolat tobulinti šią priemonę, kad ji būtų dar veiksmingesnė ir efektyvesnė smurto prevencijos srityje. Smurto prevencija ir aukų saugumas turi būti pagrindinis prioritetas, o apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderis yra viena iš priemonių siekiant šio tikslo.

orderis

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas