manoutena logo



Biblioteka švenčia savo 90-ies metų gyvavimo sukaktį

2021 06 08 biblioteka2021-ieji Utenos Antano ir Motiejaus Miškinių viešajai bibliotekai – neeiliniai metai. Tai metai, pažymintys 90-ąjį gimtadienį. Per šį laiką biblioteka sėkmingai vykdė savo veiklą, švietė visuomenę, kūrė galimybes pažinti kultūrą ir tapo lankomiausia institucija regione.

Bibliotekos istorija prasidėjo 1931 m., kuomet Utenoje buvo atidarytas Valstybinio centralinio knygyno skyrius, kuris vykdė viešųjų bibliotekų funkcijas. Jame buvo 723 knygos ir 253 skaitytojai, o Utenoje tuo metu gyveno 7 tūkst. žmonių. Po devynerių metų – 1940-aisiais – knygynas perorganizuotas į Utenos viešąją biblioteką. 1973 m. Utenos rajone sukurta centralizuota bibliotekų sistema, dėl centralizacijos centrinėje bibliotekoje skirtingoms funkcijoms vykdyti įsteigti nauji skyriai: Knygų tvarkymo ir komplektavimo, Informacinis-bibliografinis, Knygų fondo saugojimo ir rezervinis mainų bei Metodinis skyriai. 1994 m. bibliotekai suteiktas Antano ir Motiejaus Miškinių vardas. 1997 m. biblioteka įsigijo pirmąjį kompiuterį, o po dviejų metų buvo įkurta viena iš pirmųjų šalyje kompiuterizuota informacijos skaitykla. 2008 metais biblioteka rekonstruota.


Per 90 metų bibliotekos fondas pilnėjo, technologijos tobulėjo. Biblioteka augo ir šiuo metu turi 2 padalinius mieste ir 20 padalinių miesteliuose bei kaimuose. Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos fonde sukaupta daugiau kaip 120 tūkst. vnt. dokumentų. Per pastarąjį dešimtmetį biblioteka parengė ir įgyvendino virš 30 projektų, iš kurių 6 - tarptautiniai.


Bibliotekoje kiekvienas gali atrasti sau patinkančios ir dominančios veiklos. Vaikams organizuojamos viktorinos, konkursai, kūrybinės dirbtuvėlės ir būreliai, kurie lavina vaikų vaizduotę ir gebėjimus. Jaunimui rengiami susitikimai, poezijos skaitymai, kino vakarai, teikiamos EURODESK konsultacijos apie finansavimo programas ir mobilumą (studijas, stažuotes, darbą ir savanorystę) Lietuvoje ir Europoje. Bibliotekoje veikia naujos kartos informacijos centras „Europe Direct“, kuris reguliariai teikia informaciją Europos klausimais, taip pat prie bibliotekos įkurtas Utenos Trečio amžiaus universitetas (UTAU). Vyresni lankytojai dalyvauja susitikimuose su rašytojais, kūrybos pristatymuose, diskusijose.


Šie metai – ne išimtis. Bibliotekoje numatoma surengti daug įvairių literatūros, meno ir edukacinių renginių visoms amžiaus grupėms. Visi renginiai yra skirti paminėti bibliotekos sėkmingo ir reikšmingo visuomenei gyvavimo 90 metų sukaktį. Planuojama, jog šiemet bibliotekos skaitytojams bus surengti susitikimai su garsiais žmonėmis, poezijos skaitymo vakarai, knygų pristatymai, muzikinės programos, spektakliai, kino filmų peržiūros.


Visa informacija apie artėjančius renginius bus skelbiama Utenos viešosios bibliotekos interneto tinklapyje www.uvb.lt, Facebook paskyroje ir vietinėje spaudoje. Sekite informaciją ir iki pasimatymo šventiniuose renginiuose!

2021 06 08 biblioteka

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas