manoutena logo



Šventės praėjo, šiukšlių maišai padidėjo: kaip tinkamai tvarkyti per šventes susidariusias atliekas

8bWQn ZDXibuŠventės ir gausios dovanos pradžiugino ne vieną, tačiau paliko nemažus kiekius atliekų, – išardytų pakuočių, dovanų popieriaus likučių, maistinių atliekų, nebeveikiančių elektros prietaisų ir kitokių atliekų. Dalis į buitinių atliekų konteinerius išmetamų atliekų yra pavojingos žmonių sveikatai ir aplinkai, todėl ir mažiausios popierinės pakuotės, nebetinkamos elektrinės girliandos ir dekoracijos – visos atliekos turi būti tinkamai rūšiuojamos, o elektros prietaisai neturėtų atsidurti buitinių atliekų konteineriuose. Perdirbant įvairias atliekas, taupomi gamtos ištekliai ir gamybos sąnaudos, gaunama antrinė žaliava naujiems gaminiams. 

Aplinkosaugininkai primena, kaip teisingai rūšiuoti tiek po švenčių susidariusias atliekas, tiek nebereikalingus daiktus. 

  • Dovanų popierių, daiktų pakuotes reikėtų išrūšiuoti ir išmesti į jiems skirtus popieriaus, plastiko ar stiklo konteinerius. 

  • Įvairias taras prieš rūšiavimą reikėtų ištuštinti. 

  • Buitinės technikos, elektros ir elektroninės įrangos atliekas galima nešti į bet kurią elektronikos pardavimo vietą, jei atliekos tos pačios paskirties kaip ten parduodami gaminiai. Į didesniuose prekybos centruose esančias surinkimo dėžutes galima išmesti smulkius (ne didesnius nei 20 cm.) buitinės technikos įrenginius. Elektros ir elektroninės įrangos atliekas gyventojai taip pat gali priduoti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles. 

  • Nebenaudojamą ar sugedusią buitinę techniką, kitus elektroninius įrenginius galima priduoti elektronikos atliekas tvarkančioms įmonėms. Gyventojai, turintys elektronikos atliekų, gali pasinaudoti nemokama atliekų išvežimo paslauga. Visą informaciją apie teikiamas paslaugas ir registracijos formą rasite čia. Elektros ir elektroninės įrangos (EEĮ) atliekų surinkimą ir tvarkymą taip pat organizuoja gamintojų ir importuotojų organizacijos. Jos turi įsteigusios priėmimo vietas, kur galima pristatyti EEĮ atliekas ir jos organizuoja nemokamą šių atliekų išvežimą. Daugiau informacijos rasite čia ir čia

  • Po švenčių likusius patiekalus ir nepanaudotus maisto gaminius galima užšaldyti ir naudoti vėliau, o netinkamus vartoti – tinkamai išmesti. Nuo 2024 m. sausio 1 d. Lietuvos gyventojai privalo atskirai rūšiuoti maisto ir virtuvės atliekas. Tai ES valstybes nares įpareigoja daryti Atliekų pagrindų direktyva, numatanti, kad nuo 2024 m. biologinės atliekos (biologiškai skaidžios sodų ir parkų atliekos, maisto ir virtuvės atliekos iš namų ūkių, biurų, mažmeninės ir didmeninės prekybos, viešojo maitinimo įstaigų) turi būti surenkamos atskirai arba sukompostuotos namų ūkiuose. Daugiau informacijos šia tema galima rasti čia

  • Svarbu tinkamai atsisveikinti su kalėdinėmis eglutėmis: jas derėtų nupuošti ir pristatyti į miesto savivaldybės nurodytas eglučių surinkimo vietas. Daugiau apie tai, kaip praėjus šventėms tinkamai elgtis su kalėdiniais medeliais rasite Valstybinių miškų urėdijos parengtoje informacijoje.  

  • Pasitaiko atvejų, kad žmonės savo šiukšlėmis bando atsikratyti išmesdami į miškus ir pievas, todėl jei pastebite tokių atvejų, galite prisidėti prie aplinkos švarinimo, naudodami departamento sukurtą interaktyvų įrankį – www.tvarkaulietuva.lt. Šioje platformoje galima greičiau ir tiksliau pranešti apie pastebėtas šiukšles gamtoje. 

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai primena, kad apie aplinkos apsaugos pažeidimus galima pranešti skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112. Taip pat užfiksuotas nuotraukas ar vaizdo medžiagą, kai daromas pažeidimas, galima atsiųsti el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..   

Jei kyla klausimų apie aplinkos apsaugos reikalavimus, Aplinkos apsaugos departamento specialistai jus pakonsultuos telefonu 870002022 arba el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

8bWQn ZDXibu

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas