manoutena logo



Idėją Utenos Vyžuonos parkui kuriantis D. Telyčėnas: „Šioje vietoje trūksta gyvybės“

UtenaUtena žvelgia į ateitį. Būtent todėl šio rajono savivaldybė nusprendė dalyvauti nacionaliniame architektūros ir urbanistikos projekte „Išmanusis miestas“, kuriame ieško idėjų įvairioms teritorijoms atnaujinti. Vienas iš idėjų autorių – Dominykas Telyčėnas iš komandos „Futuramma“.

Dominykas kuria idėją Utenos Vyžuonos parkui. Jo plotas apima net 35 hektarų erdvę, todėl Utenos miestas čia norėtų papildyti pramogų ir paslaugų infrastruktūrą.

Šis parkas įrengtas gana neseniai – 2010-aisiais. Jame įrengta 2,5 km dviračių, riedslidžių trasa, daug pasivaikščiojimo takų. Vėliau parkas buvo papildytas BMX dviračių trasa, treniruokliais ir vaikų žaidimo aikštelėmis.

Su aktyvia veikla šis parkas siejamas neatsitiktinai: visiškai šalia stūkso Utenos daugiafunkcis sporto centras, todėl čia norima plėsti laisvalaikio ir pramogų infrastruktūrą, sutvarkyti sezoninio viešojo maitinimo paslaugų teikimo galimybes.

Šio parko atnaujinimo viziją matantis D. Telyčėnas įvardija konkrečias problemas, kurias reikia išspręsti.

„Mano pasirinktai teritorijai trūksta gyvybės. Tai yra graži vieta, kuri galėtų būti patogi ir patraukli gyventojams. Bet jai trūksta struktūros – pasilinksminimo, pasibuvimo vietų“, – sako „Išmaniojo miesto“ dalyvis.

Šioje vietoje jis įžvelgia daug potencialo: „Šioje erdvėje įmanoma daug ką pakeisti į gerą. Parkas yra geroje, patogioje lokacijoje. Sustruktūrizavus, sudėliojus atitinkamus traukos taškus parkas įgautų gyvybės. Jis taptų lankomas ir naudojamas“, – įsitikinęs Dominykas.

Vyžuonos parke trūksta ne tik laisvalaikio ir pramogų infrastruktūros, bet ir želdynų bei medžių.

Konkurse dalyvaujantis vaikinas įsitikinęs, kad ateities miestai turės būti šviesūs, patogūs ir orientuoti į žmogų. Jis teigia, kad miestai jau dabar tampa vis patogesni žmogui, bet ilgainiui ateities technologijos turėtų būti naudojamos ir tokiose vietose kaip miestų parkai.

„Ateitis – kai be žmogaus įsikišimo aplinka ir infrastruktūros elementai keičiasi tam, kad atitiktų žmogaus poreikius. Pavyzdžiui, parkuose vakarinis apšvietimas įsijungia automatiškai reaguodamas į žmogaus judėjimo trajektoriją. Priėjus prie architektūrinių paminklų, skulptūrų, reikšmingų vietovių, ypatingų parkuose pažymėtų vietų įsijungia virtualus gidas“, – savo vizijas vardija Dominykas.

Jis atvirauja, kad jį labiausiai įkvepia kurti noras surasti problemų sprendinius, nes geriausių minčių kyla dirbant ir analizuojant jau įgyvendintus projektus.

„Mane labiausiai įkvepia gotikinis stilius ir stimpankas. Kaip savo autoritetus galėčiau paminėti Williamą McDonough, Keną Yeangą, Buckminsterį Fullerį, Peterį Busby, Franką Lloydą Wrightą“, – sako D. Telyčėnas.

Utena

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas