manoutena logo



Kuo Utena skiriasi nuo NASA, arba kam bus reikalingos puošnios suknios ir frakai

IMG 8851Kaip jau rašėme, Utenos regioninis atviros prieigos STEAM centras veiklą pradeda istoriniame pastate – buvusio Utenos dvaro sodybos rūmuose. Dvaras dėl jo vertingųjų savybių įtrauktas į Kultūros vertybių registrą, jam suteiktas aukštas kultūros paveldo objekto statusas. Jis buvo ir yra visam Utenos kraštui svarbus kultūros bei švietimo židinys.


STEAM centras toliau tęsia švietėjišką dvaro liniją. Kol kas jis nebaigtas įrengti, antrame aukšte šeimininkauja statybininkai, bet laboratorijose kasdien lankosi mokiniai, į susitikimus su mokslininkais ateina suaugusieji.


Kaip STEAM centras gyvuoja šiandien, kokios veiklos sulaukia daugiausia mokinių dėmesio, kada planuojama atidarymo šventė – pasakoja Utenos švietimo centro, kurio struktūriniu padaliniu yra STEAM centras, direktorė Vitalija Bujanauskienė.


„Šiuo metu pirmame aukšte jau baigėme įsikurti: sustatyti visi baldai, iki galo įrengtos laboratorijos. Centre kiekvieną dieną šurmuliuoja daug mokinių: nuo septintokų iki vienuoliktokų. Džiugina tai, kad ypatingą susidomėjimą centro veikla rodo žemesnių klasių mokiniai ir pradinukai: kasdien sulaukiame 1–10 kl. klasių mokytojų skambučių su klausimais, ar galima ir kada galima apsilankyti centre. Suremontavus antrą aukštą, jame bus įrengta viena laboratorija pradinukams ir ikimokyklinukams (šios laboratorijos įrengimą remia „Utenos Rotary“ klubas, kuris skyrė lėšų priemonių įsigijimui). Esant tokiam susidomėjimui, neabejotinai su mažaisiais mokinukais bus galima dirbti visose laboratorijose. Yra prasminga domėjimąsi fizika, chemija, astrofizika skatinti nuo mažumės, nes, kaip teko pastebėti, ikimokyklinukuose ir pradinukuose dar nėra išsivysčiusi baimė ar nemeilė tiksliesiems mokslams. Jiems šias mokslo šakas pažinti ir tyrinėti įdomu. O vyresnių klasių mokiniams tikslieji mokslai jau uždėję antspaudą – sunku, neįdomu, turiu blogą chemijos ar fizikos pažymį. Bet įsitraukę į veiklą, ir gimnazistai pasikeičia, nes centro laboratorijose jie mokosi ne teorijos, o susipažįsta su begale įdomių praktinių dalykų.


Kadangi esame regiono centras, sulaukiame mokinių iš visos Aukštaitijos. Dažni mūsų svečiai yra mokiniai iš Rokiškio. Taip pat lankėsi mokinių grupės iš Vilniaus. Esam numatę į centrą kviesti mokinius iš Švenčionių rajono, nes jiems atvykti į Uteną arčiau, nei į Vilnių. Tiesa, Vilniuje STEAM centras dar neatidarytas. Jis kuriamas prie Vilniaus universiteto ir bus atidarytas tik 2026 m.


Nepamirštami ir suaugusieji. Visuomenei susitikimus su mokslininkais rengiame kiekvieną mėnesį. Štai kovo 23 d. nuo 18 val. bus susitikimas su Lietuvos geologijos tarnybos mokslininku dr. Jonu Satkūnu. Kalbėsime apie ekosistemos, gamtos tausojimą. Ypatingo susidomėjimo sulaukė neseniai vykusi paskaita apie kosmosą ir Marso planetą. Po jos gimė mintis: o kodėl neparengus projekto „Kada Marse sodinsime bulves?“. Kadangi žmogus žemėje nebetelpa, kaip teigia mokslininkai, yra kuriami planai, kaip apgyvendinti Marsą. Tikėtina, kad šioje planetoje yra vanduo, nes joje randama ledo. Sužinojome, kad turistų kelionės į Marsą gali būti realios jau nuo 2035-ųjų. Dar viena įdomi mokslininkų hipotezė, kad po Marso pluta yra ir skysto vandens, ne tik ledo pavidalu. O kur vanduo, ten gali būti ir gyvybė. Jei Marse yra gyvybė, tai jame gali gyventi ir žmogus. Štai ir klausiame, kada galėsime Marse sodinti bulves?


Įvairūs susitikimai su mokslininkais, juose pateikiama informacija skatina jaunimą pradėti domėtis mokslu. Juk mūsų turtas yra žmonės, jų išmintis. Kodėl gi Lietuvoje užaugę ir baigę mokslus mūsų mokiniai ir gyvendami Utenoje negalėtų dirbti tarptautinėse kompanijose, kad ir NASOJE, ir tyrinėti kosmosą? Kuo Utena skiriasi nuo NASA? Tuo, kad NASA turi didžiules, modernias laboratorijos, bet darbuotojas įvairius skaičiavimus gali atlikti ir dirbdamas Utenoje. Tam yra visos galimybės: kompiuteris, palydovinis ryšys, internetinė erdvė, kurioje galima bendrauti. Ir šiandien mūsų šalyje jau sparčiais žingsniais einama link kosmoso tyrinėjimo. 2014 m. Vilniaus universiteto mokslininkų kurtas kosmoso palydovas „LituanicaSAT-1“ apskriejo Žemę, 2022 m sausio mėn. iš Jungtinėse Amerikos Valstijose esančio Kanaveralo kyšulio kosmodromo su „SpaceX“ raketa į kosmosą pakilo trys lietuvių kurti mažieji palydovai. Kosmoso pramonei Lietuvoje sąlygas kuria ir mokslo pasaulis. Prie Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) įkurtas Antano Gustaičio aviacijos institutas (AGAI), kuris vykdo kosmoso tyrimus, kuria ir plėtoja kosmoso technologijas bei ruošia šios srities žinovus. Utenos atviros prieigos STEAM centro lankytojams nuo mažens atsiveria galimybės tyrinėti kosmoso pasaulį. Tam reikia labai daug laiko praleisti prie kompiuterio programuojant, skaičiuojant, analizuojant ir renkant duomenis. O tai kaip tik yra STEAM veikla, kurią galima pradėti, dar būnant mokiniu Utenoje.


Na, būsimų mokslininkų dar nesame užauginę, nes neseniai pradėjome veiklą. Bet robotikos būrelis Vyturių progimnazijoje jau veikė anksčiau, tad jaunų būsimų mokslininkų šioje srityje turime. Vienas penktokas programuoja taip, kaip ne kiekvienas gimnazistas sugebėtų. Neabejoju, kad išugdysime ne vieną jaunąjį mokslininką, nes talentingų vaikų Utenoje netrūksta.


Atidarius centrą planuojame rengti dienines vasaros stovyklas, kviesti karjeros specialistus, vesiančius karjeros užsiėmimus laboratorijose ir supažindinsiančius su profesijomis, kurioms reikalingas „tikslusis“ išsilavinimas, paaiškinsiančius, kokių gebėjimų reikia, norint dirbti laboratorijose.


Kada bus baigtas viso pastato remontas? Antras aukštas pagal sutartį turėtų būti baigtas šių metų lapkritį, bet tikiuosi, kad kraustytis galėsime jau vasarą. Didžiausias iššūkis – priekinis fasadas su kolonomis. Kai tik bus sulaukta palankaus oro, statybininkai kibs į darbus ir kolonos netruks būti pastatytos. STEAM centro atidarymą planuojame rengti su „dvariškais“ akcentais. Juokas juokais, bet jau dabar visiems siūlau siūti puošnias suknias, frakus, įsigyti cilindrus.


Kalbant apie teritorijos tvarkymą, šiuo metu vyksta STEAM centro sklypo atskyrimo iš bendro sklypo su „Saulės“ gimnazija procedūros. Atskyrus sklypus numatoma rengti techninę dokumentaciją. Po atskyrimo centro teritorijoje planuojama sukurti 19 a. pabaigos dvaro parko interpretaciją.


Siekdami išsaugoti „dvarišką“ istorinio pastato statusą, rengiame paraišką 2021–2027 m. Interreg Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programai. Pagal bendrą su latviais projekto idėją numatoma Utenos dvarą (latviai – Preilių pilį) pozicionuoti kaip skaitmeninius centrus, kuriuos lanko turistai ir kuriais kasdien naudojasi vietos bendruomenė. Planuojama įrengti audiovizualinių technologijų sistemą, kuria bus pristatoma dvaro ir miesto, kuris įsikūrė aplink dvarą, istorija. Žinant, kad dvaro savininkas Aleksandras Balsevičius buvo inžinierius, atsakingas už trakto Varšuva–Peterburgas dalies nuo Kauno iki Daugpilio tiesimą, norėtume sukurti centre interaktyvią erdvę, skirtą 19 a. kelių tiesimo inžinerijai. Planuojame ir nemažai renginių, susietų su dvaru ir jo istorija“.

IMG 8851

IMG 8894

IMG 8916

IMG 8922

Nuotraukose: 8851 –Biologė Lina Pivorienė vienoje iš kolbų augina letūną – vos 0,5 mm dydžio mikroorganizmą, galintį išgyventi ir atvirame kosmose
8894 – biochemijos laboratorijoje chemijos mokslas tampa įdomus, patrauklus ir stebinantis.
8916 – štai tokius kiaušinius artėjančioms šv. Velykoms galima pasigaminti robotikos-IT laboratorijoje.
8922 – STEAM centro vadovas Darius Varanius demonstruoja mokinių sukurtą įrenginį, kuris gali būti po tolimų planetų paviršius važinėjančių visureigių mažasis brolis.

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas