manoutena logo



Akcija „Būk saugus, mokiny“

2023 02 15 naraiVykdant Utenos rajono savivaldybės gaisrų prevencijos priemonių planą, vieną vasario popietę Utenos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesiai gelbėtojai, vykdydami akciją „Būk saugus, mokiny“, susitiko su Utenos Krašuonos progimnazijos pirmokais. Susitikime dalyvavo 91 vaikas ir juos lydinčios mokytojos.


Susitikimo metu ugniagesiai gelbėtojai vaikams pravedė pamoką apie saugų elgesį ant ledo. Ugniagesiai pasakojo, kad saugus ledo storis, kuris išlaiko žmogų, yra daugiau kaip 7 cm. Tačiau, kad jis išlaikytų grupę žmonių, jo storis turi būti ne mažesnis kaip 12 cm. Atstumas tarp žmonių turi būti ne mažesnis kaip 5 metrai. Tvirtas ledas visada turi mėlyną arba žalią atspalvį, o matinės baltos spalvos arba geltono atspalvio ledas yra netvirtas.

Trapus, plonas ledas būna tose vietose, kur jame įšąla medžių šakos, lentos ir kiti daiktai, o taip pat arti krūmų, medžių, nendrių. Eiti ledu reikia jau pramintais takais, nes tai jau išbandytas kelias. Einant ledu reikia turėti tvirtą lazdą ir ja tikrinti ledo stiprumą. Jeigu į ledą sudavus lazda, ant jo pasirodo vanduo, reikia nedelsiant grįžti į krantą. Eiti reikia čiuožiant, neatitraukiant kojų nuo ledo. Ypač atsargiems reikia būti prie kranto, nes čia ledas silpnesnis ir jame gali būti įtrūkimų. Ledas labai pavojingas ir atodrėkių metu.
Ugniagesiai gelbėtojai imitavo skęstančio gelbėjimą, parodė ir papasakojo, kaip reikia elgtis įlūžus į vandens telkinį: ropštis ant ledo į tą pusę, iš kur atėjote, o ne plaukti pirmyn, stengtis kaip galima daugiau krūtine užgulti ledą, paskui atsargiai ant jo iškelti vieną koją, po to kitą. Užšliaužus ant ledo, negalima tuojau pat stotis. Reikia nusiridenti nuo eketės kuo toliau į tą pusę, iš kur atėjote, nes ten ledas tvirtesnis.
Ugniagesiai taip pat pamokė, kaip elgtis pamačius skęstantį, kur skambinti nutikus nelaimei.

Informaciją parengė: Atstovė ryšiams su visuomene Lolita Kaminskienė

2023 02 15 narai

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas