manoutena logo



METODINĖ UTENIŠKIŲ IŠVYKA Į PANEVĖŽĮ

2022 12 14 panevezysGruodžio 9 d. Utenos švietimo centras, įgyvendindamas projektą „Utenos kultūros strategija“, surengė patirtinę išvyką į Panevėžį kultūros ir švietimo specialistams, kurie dalyvavo Utenos rajono kultūros strategijos rengimo koordinacinės grupės darbe. Kelionės tikslas – susipažinti su Panevėžio miesto strateginiu kultūrinės veiklos planavimu.


Išvykos dalyviai svečiavosi Panevėžio „Minties“ gimnazijoje, kur susitiko su Panevėžio savivaldybės Kultūros ir meno skyriaus vedėja Asta Čeponiene bei šiame mieste kuriamo Stasio Eidrigevičiaus menų centro direktore Vaida Andrijauskaite. Uteniškiams buvo pristatyta Panevėžio kultūros strategija, jos rengimo problemos, naujovės ir teigiami rezultatai. Sužinojome ir apie vieną pasiteisinusių kultūros projektų ,,Pramonės 4“ , kurio veiklos apjungė meno kūrėjus ir miesto pramonės įmones, leido išpildyti daug novatoriškų idėjų, prisidėjusių aktyvinant Panevėžio miesto kultūrinį gyvenimą.

Taip pat buvo kalbama ir apie informacijos teikimo visuomenei reikšmę ir galimybes, uteniškiams pristatytas du kartus per metus išleidžiamas Panevėžio kultūros ir istorijos žurnalu ,,Senvagė“, kuriame išsamiai publikuojamas miesto kultūrinis gyvenimas: kuriančios asmenybės, jų darbai ir mintys, supažindinama su miesto kultūros įstaigose vykstančius renginius, spausdinamos istorinės publikacijos, straipsniai apie šio krašto architektūrą, kultūros ir švietimo naujoves.
Panevėžio švietimo centro padalinio direktorė Asta Malčiauskienė, kuri moderavo vykusią diskusiją, pasidalino savo patirtimi rengiant Panevėžio kultūros strategiją, numatant jungtis tarp kultūros, meno, švietimo, pramonės ir mokslo naujovių. Taip pat pristatė Panevėžio STEAM atviros prieigos centrą bei kaimynystėje įkurtą Robotikos centrą „RoboLabas“. Panevėžio regioninio STEAM atviros prieigos centro vedėja Vaida Šiaučiūnė ir programų koordinatorė Jurgita Ivonaitienė uteniškių grupei vedė įdomią ekskursiją po moderniai įrengtas laboratorijas, kuriose mokiniai atlieka įvairius bandymus ir eksperimentus, gilina gamtos, technologijų, inžinerijos, menų ir matematikos mokslų žinias bei praktinius gebėjimus. Panevėžio robotikos centro „RoboLabas“ vedėja Vaida Repovienė papasakojo apie šioje panevėžiečių mėgstamoje neformaliojo ugdymo įstaigoje organizuojamą kokybišką įtraukiantį laisvalaikį vaikams, jaunimui bei suaugusiems. Užsiėmimų dalyviai čia konstruoja ir programuoja robotus, žaisdami mokosi ir kūrybiškai sprendžia problemas. Taip siekiama skatinti vaikų ir jaunuolių susidomėjimą technologijų, inžinerijos ir matematikos mokslais bei inovacijomis.
Išvykos metu uteniškiai lankėsi ir Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje, kurioje skaitytojų ir miesto gyventojų laukia „Minčių kavinė“. Ši jauki kavinė kviečia ne tik išgerti kavos ar papietauti, bet ir atrasti Panevėžio miesto istoriją. Apie šios idėjos atsiradimą bei įgyvendinimą papasakojo šios kavinės bei šiame mieste populiaraus restorano „Vasaris“ vadovė Miglė Gruzdenė. ,,Minčių kavinėje“ miesto istoriją pasakoja senovinėmis fotografijomis dekoruoti staliukai ir supažindina svečius su lankytinais objektais, įdomiomis vietovėmis. Kavinės meniu ypatingas dėmesys skiriamas krašto istorinėms asmenybėms bei populiariems kulinariniams gaminiams: čia gaminamas G.Petkevičaitės-Bitės atminimui skirtas medaus pyragas, pagal Sofijos Smetonienės receptūrą troškinamas ,,bigosas“, siūlomi tarpukario laikų naminio skonio limonadai ir kvapnios arbatos. O kavinės interjerą puošia panevėžiečio Arūno Revoto kavos tirščiais nutapyti portretai. Verslui atstovaujanti moteris pasidalijo geromis idėjomis, vienijančiomis miesto gyventojus, papasakojo apie Panevėžio miesto šventės metu surengtą gastronominį „Čičinsko troškinio“ konkursą, kuris subūrė miesto viešojo maitinimo įmones ir suteikė šventei naujų spalvų ir skonių. Pasak „Minčių kavinės“ įkūrėjos, jauki erdvė modernioje Panevėžio bibliotekoje tapo papildomu traukos tašku miestelėnams.
Kelionės dalyviams didelį įspūdį paliko šiuolaikiškos ir miesto gyventojų užimtumui puikiai pritaikytos erdvės, veiklios ir nuosekliai savo tikslų siekiančios asmenybės, jų bendras darbas gimtojo miesto ir jo gyventojų naudai, panevėžiečių patirtys atrandant ir stiprinant ryšius tarp kultūros, meno, švietimo, pramonės ir verslo naujovių, atveriant neatrastas Panevėžio erdves visuomenei ir kuriant miesto gyventojams patrauklias veiklas.

Informaciją parengė: Atstovė ryšiams su visuomene Lolita Kaminskienė

2022 12 14 panevezys

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas