manoutena logo



EFSA: 8 medžiagos naudojamos „dūmo” maiste kvapui išgauti turi būti uždraustos

2 54Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) atliko išsamų, pakartotinį aštuonių kvapiųjų rūkymo medžiagų vertinimą ir po jo negalėjo atmesti susirūpinimo dėl jų saugos - genotoksiškumo. Atsižvelgiant į šį vertinimą, visuomenės sveikatą bei teisės aktų reikalavimus, tirtas kvapiąsias rūkymo medžiagas  leidžiama  naudoti  maiste iki 2024-06-01.

Naujų reikalavimų įgyvendinimui, pereinamasis laikotarpis dar nėra numatytas. Šalys narės kreipėsi į Europos Komisiją (EK) su prašymu suteikti pereinamąjį laikotarpį, kad verslas galėtų atlikti reikalingus pakeitimus. Tam, kad atsisakyti naudoti kvapiąsias rūkymo medžiagas ir grįžti  prie tradicinių rūkymo metodų, reikalingos papildomos investicijos ir laikas  įrangos įsigijimui, receptūrų, ženklinimo  pakeitimams, poveikio aplinkai vertinimui.   

Kvapiosios rūkymo medžiagos yra gaunamos iš dūmų, kurie yra frakcionuojami ir valomi. Šios medžiagos dažniausiai yra naudojamos silkės, mėsos, sūrių gaminiuose, siekiant suteikti jiems tradicinio rūkymo dūmo skonį, kvapą ir išvaizdą.  Kvapiųjų rūkymo medžiagų naudojimas paprastai laikomas mažiau pavojingas sveikatai už tradicinį rūkymo procesą, todėl ES šalių nuomone, siekiant priimti teisingus sprendimus dėl kvapiųjų rūkymo medžiagų uždraudimo, reikėtų atlikti lyginamąjį kvapiųjų rūkymo medžiagų ir tradicinio dūmo rizikos vertinimą.

Tirtos kvapiosios rūkymo medžiagos: „Scansmoke PB 1110“ „Zesti Smoke Code 10“ „Smoke concentrate 809045“ „Scansmoke SEF 7525“ „SmokEz C-10“ „SmokEz Enviro-23“ „proFagus-Smoke R709“ „Fumokomp“

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

2 54

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas