Utenos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas visuomenei pristatė 2022 m. veiklos rezultatus

Įvairios Peržiūros: 513

pol r2023 m. vasario 22 d. Utenos A. ir M. Miškinių bibliotekoje įvyko Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (toliau – Utenos aps. VPK) bendras metinis ataskaitinis susirinkimas. Susirinkime dalyvavo policijos generalinio komisaro pavaduotojas Marius Draudvila, Lietuvos Respublikos Seimo narys Edmundas Pupinis, Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Donatas Skrebiškis, Panevėžio apygardos prokuratūros Utenos apylinkės prokuratūros vyriausiasis prokuroras Linas Latoža, Utenos apylinkės teismo pirmininkė Irena Vapsvienė, merai, savivaldybių atstovai, socialiniai partneriai, seniūnai, spaudos atstovai, policijos pareigūnai ir darbuotojai.

Susirinkimo pradžioje visiems primintas įvykis, kuris tik patvirtina, kokia pavojinga, nenuspėjama ir daug streso kelianti yra policijos pareigūnų kasdienybė.
2023 m. sausio 11 d. apie 12 val. policija gavo pranešimą, kad Utenos r., Sudeikių sen., Alaušo ežere įlūžo ir skęsta vyras. Nedelsdami į pagalbos šauksmą reagavo Utenos aps. VPK Reagavimo skyriaus specialistas Lukas Matuškevičius ir vyriausiasis patrulis Jokūbas Kuzma. Skubiai atvykusius į nelaimės vietą pareigūnus pasitiko vyras, kuris nurodė, kad žvejojo kartu su kaimynu ir šis įlūžo. Vyras bandė gelbėti kaimyną pats, tačiau jam nepavyko. Kiekviena minutė buvo lemiama. Pareigūnai drauge su priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos narais, panaudoję gelbėjimo roges ir virvę, vyrą ištraukė ant kranto. Sušlapęs ir sušalęs vyras buvo nuneštas iki greitosios medicinos pagalbos automobilio ir perduotas medikams. Už šį drąsų poelgį ir už tai, kad pareigūnai rizikavo savo gyvybėmis ir išgelbėjo kito žmogaus gyvybę, Utenos aps. VPK viršininkas Vytautas Vaiškūnas trečiojo laipsnio policijos pasižymėjimo ženklu „Už nepriekaištingą tarnybą“ apdovanojo viršilą Jokūbą Kuzmą, Utenos aps. VPK Reagavimo skyriaus vyriausiąjį patrulį, ir viršilą Luką Matuškevičių, Utenos aps. VPK Reagavimo skyriaus specialistą. Pareigūnams buvo įteiktos dovanos ir gėlių puokštės.

„Šį mūsų susitikimą norėčiau pradėti pamąstymais, – kalbėjo ataskaitinį susirinkimą pradėjęs Utenos aps. VPK viršininkas Vytautas Vaiškūnas. – Už dviejų dienų bus karo Ukrainoje metinės. Laukiame, kada pasibaigs karas, nes jau pavargome. Nuo karo negalime pavargti, iki pergalės turime palaikyti Ukrainos tautą. Privalome visi susitelkti, kad iš mūsų vaikų nebūtų atimta spalvota vaikystė. Turime ginti ir saugoti laisvę, nepažeisdami kito teisių.“

Utenos aps. VPK viršininkas Vytautas Vaiškūnas, pristatydamas Utenos aps. VPK 2022 metų veiklos rezultatus, pradėjo nuo gyventojų pasitikėjimo policija ir saugumo jausmo rodiklių. Palyginti su 2006 m., kai buvo pradėti tokie tyrimai, tada tik 54 proc. gyventojų jautėsi saugiai, o 2022 m. net 86 proc. gyventojų buvo saugūs savo gyvenamojoje aplinkoje.
Kaip ir visoje Lietuvoje, taip ir Utenos apskrityje 2022 m. daugiau registruota nusikalstamų veikų, kadangi po COVID-19 pandemijos žmonės grįžo į įprastą gyvenimo ritmą. 2022 m. užregistruotos 1 649 nusikalstamos veikos, ir tai yra 36 veikomis daugiau nei 2021 m. Džiugu, kad nusikalstamų veikų ištyrimo procentas (74,7 proc.) geriausias, tai yra pirmas iš dešimties Lietuvos policijos įstaigų. Paminėtinos šios dažniausiai tirtos nusikalstamos veikos: fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas (560), vagystės (354), transporto priemonių vairavimas, kai vairuoja neblaivus asmuo (238), sukčiavimas (126) ir turto sunaikinimas ar sugadinimas (73). 2022 m. įvykdyta 16,5 proc. daugiau vagysčių.
Dar viena problema – sparčiai augantis sukčiavimų skaičius. 2022 m., palyginti su 2021 m., užregistruota net 60 sukčiavimų daugiau. Sukčiavimų skaičius auga ne tik Utenos apskrityje, bet ir visoje Lietuvoje.
Neramina nemažėjantis neblaivių vairuotojų už vairo skaičius, pernai nustatyti 545 neblaivūs vairuotojai, konfiskuotos 167 transporto priemonės. Liūdina, kad praėjusiais metais mūsų apskrities keliuose žuvo keturi žmonės. Labai norėtųsi išvengti skaudžių eismo įvykių, tačiau, deja, niekaip nepavyksta.
Džiugina, kad 2023 m. birželio mėnesį bus pradėtas Utenos aps. VPK pastatų Aušros g. 22 ir Maironio g. 3, Utenoje, modernizavimas. Modernizavus pastatą Maironio g. 3, bus atsisakyta patalpų Maironio g. 4 ir Utenio a. 8, Utenoje. Taip pat vykdomas areštinės pastato modernizavimo projekto pirkimas. Pastate numatyta įrengti pareigūnų darbo vietas ir specialios paskirties patalpas.

Šiais metais surengtas šiek tiek kitoks, tai yra bendras, Utenos aps. VPK ataskaitinis susirinkimas, todėl per šį susirinkimą buvo susipažinta ir su rajonų policijos komisariatų 2022 m. veiklos apžvalgomis – vaizdo filmukus pristatė Utenos aps. VPK Anykščių rajono policijos komisariato viršininkas Jonas Cicėnas, Utenos aps. VPK Molėtų rajono policijos komisariato viršininkas Vitalis Kutkauskas, Utenos aps. VPK Ignalinos rajono policijos komisariato viršininkas Donatas Šemeklis, Utenos aps. VPK Visagino policijos komisariato viršininkas Gintaras Mažintas ir Utenos aps. VPK Zarasų rajono policijos komisariato viršininkas Dainius Šidlauskas.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Marius Draudvila supažindino su policijos veiklos prioritetais: „Pirmasis prioritetas, aktualus visos šalies policijos komisariatams, – tai naujų policijos pareigūnų pritraukimas į policijos sistemą. Bus ieškoma būdų, priemonių, kad kuo daugiau naujų, motyvuotų pareigūnų įsilietų į mūsų gretas. Antrasis prioritetas – tai nuo 2024 m. sausio 1 d. vykdoma Lietuvos policijos sistemos reforma. Jos metu policijos sistema bus sujungta į vieną juridinį asmenį, veiklą organizuojant penkių apygardų principu. Veiklos, reagavimo skyrių, specializuotų padalinių darbuotojams niekas nesikeis. Operatyvaus valdymo skyrių laukia pokyčiai, iš dešimties liks penki, kadangi labai sumažėjo registruojamų įvykių skaičius. Pareigūnams bus sudarytos sąlygos pereiti į kitus padalinius. Trečiasis prioritetas – tai kova su nusikaltimais elektroninėje erdvėje. Nekalbama tik apie Lietuvą, tai yra ir Afrika bei kitos trečiojo pasaulio šalys. Todėl vyks papildomi pareigūnų mokymai ir dirbama su gyventojais, jie bus informuojami, įspėjami apie tykančius pavojus elektroninėje erdvėje.
Policija jau ruošiasi darbui per savivaldybių tarybų ir merų rinkimus ir pirmą kartą Lietuvoje vyksiančiam NATO valstybių vadovų susitikimui Vilniuje, per kurį policija užtikrins oficialių svečių kortežų palydą, sklandų nestabdomą judėjimą keliuose ir jų saugumą.“
„Visiems nuoširdus ačiū už darbą, ačiū tiems, kurie padėjo ir mums. Džiugu, kad praėjusiais metais grąžinome „skolą“ Valstybės sienos apsaugos tarnybai prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos, kuri mums padėjo 2020 m. Kuo didžiausios sėkmės ir visada tikėkite tuo, ką darote“, – palinkėjo generalinio komisaro pavaduotojas Marius Draudvila.

Anykščių rajono moterų užimtumo ir informacijos centro pirmininkė Regina Jacikienė informavo, kad jos vadovaujamas centras teikia pagalbą asmenims, nukentėjusiems nuo smurto artimoje aplinkoje, ir pagalbą nukentėjusiesiems nuo nusikalstamų veikų. „Nuoširdus ačiū visiems policijos pareigūnams už bendradarbiavimą. Linkiu neperdegti darbe, nepamiršti mylėti savęs. Sėkmės Jūsų darbuose“, – palinkėjo Regina Jacikienė.

Antroje susirinkimo dalyje vyko diskusija. Buvo ieškoma atsakymų į klausimą „Ar „nulinė tolerancija“ padėtų sumažinti neblaivių vairuotojų skaičių?“. Beveik visi policijos vadovai nurodė, kad šiais metais ypač daug dėmesio turi būti skiriama eismo saugumui ir neblaivių vairuotojų kontrolei. Pabrėžta, kad viena policija nepajėgi kovoti su alkoholio vartojimo kultūra visuomenėje, todėl siūlyta į šią visuomenės problemą pažvelgti įvairiomis kryptimis.
Diskusijos moderatorius Utenos aps. VPK Visagino policijos komisariato viršininkas Gintaras Mažintas pakvietė šia tema padiskutuoti Utenos aps. VPK viršininką Vytautą Vaiškūną, Utenos aps. VPK Kelių policijos skyriaus viršininką Rolandą Skrebiškį, VšĮ ,,Blaivybės akademija“ direktorę Dalią Skunčikienę, Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorę Almą Gaidienę, Panevėžio apygardos prokuratūros Utenos apylinkės prokuratūros vyriausiąjį prokurorą Liną Latožą.
Pirmiausia diskusijos moderatorius Utenos aps. VPK viršininko Vytauto Vaiškūno paklausė, kodėl diskusijai pasirinkta būtent ši tema. Utenos aps. VPK viršininkas į šį klausimą atsakė taip:
„Ilgų metų darbo patirtis man leidžia spręsti, kad už šią ydą labai skaudžiai ir brangiai mokame. Mes turime ryžtis ir apsispręsti, kad transporto priemonė yra pavojingas objektas. Galvojame, kad galime vairuoti ir išgėrę. Buvo įvykis Utenoje, kai girtas „Audi A6“ vairuotojas, bėgdamas nuo policijos, trenkėsi į taksi automobilį ir pražudė taksi vairuotoją ir dvi keleives. Buvo priimtas precedento neturintis sprendimas ir vairuotojo veiksmai buvo pripažinti ir kvalifikuoti kaip nužudymas, o ne kaip buvo iki tol, kad tai Kelių eismo saugumo ir transporto priemonių eksploatavimo taisyklių pažeidimas. Kai darbe reikalaujama „nulio“, niekam nekyla problemų, tačiau vairuoti jau problema. Aš manau, reikia uždrausti vairuoti apsvaigus“.

Utenos aps. VPK Kelių policijos skyriaus viršininkas Rolandas Skrebiškis atsakė į  klausimus „Gal galite paaiškinti procesą, kas vyksta, kada sulaikomas neblaivus vairuotojas? Kokiomis prevencinėmis priemonėmis policija bando kovoti su šiuo reiškiniu visuomenėje?“:
„Mūsų pagrindinis darbas yra eismo pažeidėjų išaiškinimas ir jų sulaikymas. Iš praktikos galiu pasakyti, kad patikrinus vairuotojus, kuriems taikoma „nulinė tolerancija“, nekyla jokių problemų.
Prevencines priemones vykdome pagal Policijos departamento prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos parengtą metinį planą, dirbame kartu su savivaldybėmis, su rajonų policijos komisariatais. Atitinkamos prevencinės priemonės vykdomos tam tikromis dienomis, dažnai trumpą laiką, tačiau apima daugiau vietų. Eismo saugumą stengiamės užtikrinti ne tik mes. Galime pasidžiaugti, kad ir visuomenė, norėdama išlikti saugi, netoleruoja neblaivių vairuotojų ir praneša policijai apie pažeidėjus.

VšĮ ,,Blaivybės akademija“ direktorė Dalia Skunčikienė atsakė į klausimą „Kaip atpažinti ir susimąstyti, kad galbūt jau tampi priklausomas nuo alkoholio?“:
„Jeigu jau pačiam žmogui kyla klausimas, ar alkoholis jam jau trukdo, arba kyla minčių, kad turiu mažiau vartoti, arba artimieji reiškia kritiką, problemos neigimas, didesnių alkoholio kiekių vartojimas, nuo darbų atsitraukimas, laukimas penktadienio, moterims būdingas slėpimasis – tai  pirmieji požymiai, kad jau tampi priklausomas nuo alkoholio. Pirmiausia pagalba sau – tai atradimas „sveikų“ būdų, pomėgių atsipalaiduoti.“

Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Alma Gaidienė pranešė, kur kreiptis pagalbos, susidūrus su nesaikingo alkoholio vartojimo problema. Dėl pagalbos ar konsultacijų galima kreiptis į Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biurą, kur bus suteiktos nemokamos psichologų, priklausomybių ligų specialistų konsultacijos ne tik asmeniui, kuriam reikia pagalbos, bet ir jo artimiesiems.

Panevėžio apygardos prokuratūros Utenos apylinkės prokuratūros vyriausiasis prokuroras Linas Latoža taip pat išsakė nuomonę apie vairavimą išgėrus: „Kol visuomenė galvos, kad alkoholis yra gėris, policija ir prokuratūra nieko nepakeis. Turim stengtis kiekvienas, kad pasikeistų visuomenės mąstymas. Būtinos diskusijos moksliniu lygmeniu, kaip pasiekti „nulinę toleranciją“, turėtų pasisakyti kriminologai, mokslininkai. Policija gali tik tęsti savo veiklą, kuo dažniau rengti prevencines priemones, tikrinti vairuotojų blaivumą. Prokuratūra nevykdo prevencinių priemonių, todėl siūlau teismo sprendimus apie nuteistus neblaivius vairuotojus viešinti žiniasklaidoje, socialiniuose tinkluose.“

Į klausimus „Ar priimti politiniai sprendimai dėl alkoholio reklamos, alkoholio pardavimo laiko ir vietos ribojimų yra veiksmingi? Jūsų nuomone, kokios priemonės būtų veiksmingos siekiant sumažinti neblaivių vairuotojų skaičių?“ atsakė Seimo narys Edmundas Pupinis. Jis siūlė alkoholio prieinamumą mažinti palengva. Kartu būtinas ir visuomenės švietimas, gali padėti ir socialinės reklamos. Tik bendros bendruomenių, policijos darbuotojų diskusijos gali padėti priimti vienokius ar kitokius sprendimus. Nulinę toleranciją galima būtų taikyti tiems, kurie jau turi nuobaudą dėl vairavimo būnant neblaiviems.

Dėkojame:
už renginio salę – Utenos A. ir M. Miškinių bibliotekos direktorei Vidai Garunkštytei;
už susirinkimo vedimą – Utenos aps. VPK Komunikacijos poskyrio vedėjai Astai Šuminienei;
už diskusijos moderavimą – Utenos aps. VPK Visagino PK viršininkui Gintarui Mažintui;
už nuotraukas – Utenos aps. VPK Molėtų r. PK veiklos skyriaus specialistui Algimantui Čižai, Utenos aps. VPK Reagavimo skyriaus vyriausiajai patrulei Dianai Fedosavienei;
už sukurtą vaizdo filmą – Utenos aps. VPK Kriminalistinių tyrimų poskyrio vyresniajam specialistui Giedriui Ksenzovui;
už informacijos viešinimą – Utenos apskrities žiniasklaidos atstovams
ir visiems dalyvavusiesiems.

Utenos aps. VPK 20122 m. veiklos rezultatų pristatymas

pol r

                                                                    

Panašūs straipsniai