manoutena logo



KAIP PASIRINKTI TINKAMĄ AKUMULIATORIŲ AUTOMOBILIUI?

akumuliatoriusAutomobilio akumuliatoriai yra daugkartinio naudojimo elektrocheminiai energijos šaltiniai. Kai automobilis užvestas, automobilis visuomet krauna akumuliatorių,  kuomet energija reikalinga, o variklis nedirba, naudojama akumuliatoriaus energija. Gamintojai kiekvienam automobiliui pateikia rekomendacijas, kokio galingumo ir kitų specifikacijų akumuliatoriai turi būti naudojami konkrečiame modelyje.

Automobiliams skirti akumuliatoriai dažniausiai būna švino rūgštiniai. Rinktis akumuliatorių galima atsižvelgiant srovės stiprumą, įtampą ir talpumą. Dar akumuliatoriai turi ETN kodą, pagal kurį galima sužinoti visą informaciją apie akumuliatoriaus charakteristikas. Ant kai kurių akumuliatorių randamas tik pastarasis kodas, o apie kitas savybes nebūna parašyta. Tai yra normalu ir leidžiama, todėl reikia žinoti, kad šį numerį galima šifruoti.

Pagrindiniai akumuliatoriaus parametrai: talpa ir galia. Atsižvelgus vos į šiuos du parametrus galima teigti, kad techniškai akumuliatorius tiks ir reikiamai aptarnaus elektros sistemą. Naudojant mažesnės talpos akumuliatorių automobilio generatorius jį kraus per daug ir bus ne tik neefektyviai naudojama energija bet ir sutrumpės akumuliatoriaus tarnavimo laikas. Didesnės talpos akumuliatoriaus automobilio krovimo sistema nesugebės pakankamai pakrauti, todėl nuolatinis energijos trūkumas ženkliai trumpins tarnavimo laiką, be to gali sukelti problemų tuomet, kai reikalingi didesni elektros energijos kiekiai.

Svarbu atsižvelgti ir į akumuliatoriaus matmenis bei polių išdėstymą. Nors atrodo, kad visi akumuliatoriai yra tokios pačios formos, bet skirtingų gamintojų naudojami standartai skiriasi ir akumuliatorius viename automobilyje gali netikti į kitą vien tik dėl skirtingų matmenų, net jei jo parametrai identiški. Labai svarbu prieš jungiant akumuliatorių įsitikinti teisingu gnybtų poliškumu. Klaidingas jų sujungimas garantuotų elektros gedimą.

Automobilių gamintojai pateikia rekomendacijas, kurių laikantis akumuliatoriaus pasirinkimas neturėtų kelti problemų. Jei automobilis naudojamas šaltose klimato zonose, iš gamintojo rekomenduojamų reikėtų rinktis didesnės galios ir talpos akumuliatorių.

akumuliatorius

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas