manoutena logo



Vis daugiau lietuvių renkasi darbą sau. Nuo ko pradėti?

darbas sauPoreikis dirbti sau ir kur kas paprasčiau reguliuoti darbo grafiką bei dažnai kur kas daugiau uždirbti – visiškai natūralus. Tiesa, kartais darbas sau yra kiek suabsoliutinamas, parodomas kaip kur kas lengvesnis nei yra iš tiesų. Priešingai – dažniausiai dirbantys sau darbus atlieka ilgiau nei 40 valandų per savaitę. Tačiau tai vis- tiek neatgrąso nuo bandymo verstis savo veikla.

Apie tai – kaip pagaliau išdrįsti dirbti sau – kalbės su Rūta, kuri freelancina jau daugiau nei 10 metų.

Baimė yra natūralus dalykas

Viena iš dažniausiai pasitaikančių priežasčių, kodėl žmonės nusprendžia nedirbti sau yra paprasčiausiai baimė, kuri yra lydima dažniausiai finansinio nepasisekimo. „Tai visiškai natūralu, kad žmonės bijo, kad jiems gali nepasiekti. Dažniausiai nebijo tik tie, kurie turi labai stabilų finansinį pagrindą ir jiems darbas sau tampa tarsi pramoga. Kitu atveju dažniausiai yra bijoma, kad nepavyks rasti klientų, kad nebus galima uždirbti ir panašiai. Tačiau tokia jau tiesa, kad kol vieni bijo – kiti daro“,- šypsosi Rūta.

Baimei nugalėti yra labai daug metodų. Nuo pokalbio su psichologu iki paprasčiausio situacijos ėmimo į rankas. Svarbiausia, kad kiekvienas žmogus rastu tą metodą, kuris jam labiausiai tinka. Esame tikri, kad tokiu atveju – rezultatas bus.

Sudėtinga buhalterija

Apklausos rodo, kad dažnas bijo pradėti dirbti sau ir dėl to, kad bijo, kad nepavyks pačiam tinkamai vesti apskaitos, o buhalterio samdymas veiklos pradžioje dažnai atrodo kaip labai didelė investicija, kurios nesinorėtų.

„Man neatrodė baisu pačiai vesti apskaitą. Pirmiausia dėl to, kad naudoju sąskaita123, kurie padeda labai paprastai išrašyti sąskaitas, tad nesuku dėl to galvos, o antra, kad VMI bei Sodra specialistai labai maloniai visada atsako į klausimus. Neklysta tik tas, kuris nedaro klaidų, tiesa“,- klausia freelancerė.

Jeigu ir Jus domina saskaita123.lt -  daugiau apie sistemą galima sužinoti čia. Dažnam net pirmiausia ir siūloma detaliau susipažinti su mokestiniais niuansais. Tai padeda geriau ir paprasčiau suvokti – kiek reikia uždirbti, kad veikla – atsipirktų.

Laiko planavimo niuansai

Rūta pastebi, kad daugelis pažįstamų, kurie nori pradėti dirbti sau, tačiau vis nedrįsta, taip pat bijo, kad jiems gali būti labai sunku planuoti laiką. Ypač tokiu atveju, kai dirbama namuose. O daugelis laisvai samdomų specialistų ir pirmiausia pradeda dirbti namuose, kadangi taip sutaupoma pinigų, kurie būtų skirti patalpų nuomai.

„Visada siūlau išbandyti įvairias programėles, kurios padeda fiksuoti darbo ir poilsio laikus. Taip išlaikomas balansas. O galiausiai, geriausias motyvatorius yra terminai. Kai jie šalia – imi ir darai. O jeigu nedirbti – neuždirbti. Viskas labai paprasta, tiesa“,- juokiasi Rūta.

Svarbiausia yra bandyti, kadangi tik norint, deja, rezultato nebus. O šiuo metu internete galima rasti labai daug patarimų, kurie apima tiek apskaitos vedimo niuansus, tiek kitus.

darbas sau

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas