manoutena logo



Kaip tinkamai išsirinkti ugdymo įstaigą?

students g6f8dfdf53 1920Privačios mokyklos kasmet pritraukia naujų mokinių. Kai kurie ekonomistai kritikavo tokias mokyklas, kad jos renka lėšas ne tik iš tėvų, bet ir iš valstybės. Privačių mokyklų nuomone, valstybė bet kokiomis aplinkybėmis turi prisidėti prie vaikų ugdymo, nes konstitucija garantuoja, kad kiekvienas vaikas gali gauti nemokamą mokslą.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMM) atstovas teigė, kad šis finansavimo modelis skatina konkurenciją ir aukštesnę kokybę tarp mokyklų. Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, 68 šalyje veikiančioms privačioms mokykloms finansuoti naudojama maždaug 22 mln. eurų iš nacionalinio biudžeto. Iš viso bendrojo lavinimo mokykloms buvo skirta 700 mln. Mokyklos pasirinkimas yra kieta švietimo tema, ypač kalbant apie viešąsias ir privačias mokyklas. Kaip tėvai pasirenka ugdyti savo vaikus, yra labai diskutuojama, tačiau mokytojams yra galimybių rinktis darbą? Kaip mokytojas, ne visada lengva nusileisti į pirmąjį darbą. Tačiau jūs turite užtikrinti, kad mokyklos misija ir vizija atitiktų jūsų asmeninę filosofiją.

Svarbu suprasti, kad mokymas valstybinėse mokyklose skiriasi nuo mokymo privačiose mokyklose

Ir viena, ir kita suteikia galimybę kasdien bendradarbiauti su jaunais žmonėmis, tačiau kiekvienas turi privalumų ir trūkumų.

Mokymai yra labai konkurencinga sritis, kartais atrodo, kad mokytojų yra daugiau nei laisvų darbo vietų. Būsimieji mokytojai, besikreipiantys į privačias mokyklas, turėtų žinoti, kad skirtumas tarp valstybinių ir privačių mokyklų turės įtakos jų darbo kokybei. Jei turite galimybių ir (arba) galimybių, svarbu suprasti šiuos skirtumus. Juk norite dėstyti ten, kur galėtumėte patogiai palaikyti jus kaip mokytoją ir kaip asmenybę, o tai suteiks jums geriausią galimybę pakeisti studentišką gyvenimą. Didžiąją valstybės mokyklos biudžeto dalį lemia vietiniai nuosavybės mokesčiai ir valstybinė pagalba švietimui. Mokyklos taip pat gauna kai kuriuos federalinius pinigus federalinėms programoms paremti. Kai kuriose valstybinėse mokyklose taip pat pasisekė turėti vietines įmones ar asmenis, kurie jas palaiko per donorystę, tačiau tai nėra norma. Viešųjų mokyklų biudžetas paprastai yra susietas su jų valstybės ekonomine padėtimi. Kai valstybė eina per ekonomines sunkumų mokyklas, gauna mažiau pinigų nei paprastai. Taip pat privačiose mokyklose yra stojamieji egzaminai.

Valstybinėse mokyklose reikalingas minimalus bakalauro laipsnis, o pažymėjimą turi patvirtinti mokytojas

Šiuos reikalavimus nustato valstybė, privačioms mokykloms – jų valdybos. Dauguma privačių mokyklų paprastai laikosi tų pačių reikalavimų kaip ir valstybinės mokyklos. Tačiau kai kurios privačios mokyklos nereikalauja mokytojo pažymėjimo, o kai kuriais atvejais gali samdyti mokytojus be konkretaus laipsnio. Taip pat yra privačių mokyklų, kurios siekia samdyti tik aukšto išsilavinimo mokytojus. Valstybinės ir federalinės vyriausybės daro daug mažesnę įtaką privačios mokyklos ugdymui. Privačios mokyklos gali iš esmės kurti ir įgyvendinti savo mokymo programas ir vertinimus. Vienas iš pagrindinių skirtumų yra tas, kad privačios mokyklos gali įtraukti religines mokymo programas į savo mokyklas, nors valstybinės mokyklos negali. Dauguma privačių mokyklų yra pagrįstos religiniais principais, todėl tai leidžia jiems įtvirtinti savo mokinius savo įsitikinimais. Kitos privačios mokyklos gali pasirinkti daugiau dėmesio skirti konkrečiai sričiai, pavyzdžiui, matematikai ar mokslui. Tokiu atveju jų mokymo programoje daugiausia dėmesio skiriama toms konkrečioms sritims, o valstybinė mokykla yra labiau subalansuota.

students g6f8dfdf53 1920

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas