Utenos policijos bendruomenės pareigūnė vykdė sukčiavimų prevenciją

Švietimas Peržiūros: 834

prevencijaŠ. m balandžio 8 d. Utenos policijos bendruomenės pareigūnė Daiva Maselskienė skaitė paskaitas nuotoliniu būdu (per „Zoom“ programėlę) Utenos rajono gyventojams, siekiant informuoti apie tai kaip netapti sukčiavimo auka elektroninėje erdvėje, kaip saugiai naudotis pirkimo (pardavimo) paslaugomis elektroninėje erdvėje.


Pasitelkdama interaktyviąją metodinę medžiagą, pareigūnė su paskaitos dalyviais aptarė situacijas „Pagalvok ar tai tikra“ ir galimus sukčiavimo atvejus internetinėje erdvėje (sukčiavimai elektroniniais laiškais, trumposiomis žinutėmis, telefonu, apsilankant ir apsimetant kokių nors tarnybų darbuotojais). Dalijo patarimus, kaip to išvengti, neprarasti pinigų, kur kreiptis pagalbos.


Antrojoje paskaitos dalyje klausytojai informuoti, kaip saugiai naudotis pirkimo, pardavimo paslaugomis elektroninėje erdvėje „Prekyba internete”. Atkreiptas dėmesys į tai, kad prieš perkant prekę elektroninėje parduotuvėje, reikia įsitikinti jos patikimumu, t. y. pasitikrinti internete pagrindinę informaciją apie parduotuvės interneto puslapį (pvz.: ar yra sukūrimo data, nurodyti kontaktiniai duomenys, įmonės adresas (patikrinti jį per Google maps), įmonės pavadinimą galima patikrinti www.rekvizitai.lt. Prieš įsigyjant prekę, būtina įvertinti galimas rizikas ir pasirinkti saugiausią atsiskaitymo būdą. Reikalavimas pervesti avansą dėl prekės, jos nemačius, gali įspėti, kad pardavėjas gali būti sukčius. Aptarti saugūs pirkimo ir atsiskaitymo būdai perkant internetu.

Policija įspėja gyventojus, pastebėjus asmenų daromus teisės pažeidimus ar nusikalstamas veikas, nedelsiant pranešti skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112!

prevencija

Capture1

sukčiavimai el erdvėje1

Panašūs straipsniai