Prevencinio projekto „Ieškojimai ir atradimai“ įgyvendinimas Utenos rajono gimnazijose

Švietimas Peržiūros: 852

2020 10 27 projektasKoronoviruso pandemija pakoregavo ne tik įprastą mokymosi procesą, bet ir kitas ugdymo sritis, tokias, kaip projektinę ir prevencinę veiklas mokyklose. Nepaisant sudėtingos COVID-19 situacijos Utenos rajono gimnazijose šį rudenį sėkmingai startavo Utenos švietimo centro inicijuotas nusikaltimų ir administracinių nusižengimų prevencinės veiklos projektas „Ieškojimai ir atradimai“, kuris skirtas 16–17 metų merginoms ir švietimo pagalbos specialistams. Projektas finansuojamas Utenos rajono savivaldybės lėšomis. 

Pastaraisiais dešimtmečiais visuomenė kreipia vis daugiau dėmesio į žmogaus teisės sritis, kurios anksčiau buvo laikomos privačiu gyvenimu. Tyrimai ir oficiali statistika iliustruoja, kad smurtas artimoje aplinkoje – itin paplitęs ir labai žalojantis veiksnys, kuriam sustabdyti reikalingos visuomenės bendros pastangos. Mūsų šalyje nuostatos labai gajos ir jų keitimas yra gerokai rimtesnė socialinė problema nei vien smurto prevencija. Jauniems žmonėms reikia patarimų, saugios vietos, kur galima būtų vystyti teigiamą požiūrį į santykius, metant iššūkį tiems įsitikinimams, kurie palaiko smurtinį elgesį. Mokykla gali būti ta erdve, kurioje jaunas žmogus galėtų ieškoti ir atrasti atsakymus į visus jam rūpimus klausimus.


Švietimo pagalbos specialistės dalinasi įspūdžiais iš jau vykusių užsiėmimų su merginų grupėmis. Pasak specialisčių, keisti merginų vyraujančias nuostatas į skirtingas lytis, jų tarpusavio santykius ir nuostatas apie žmonių bendravimą, sukuriančias pagrindą smurtui nėra lengva ir pastebi, kad merginos noriai įsitraukia, aktyviai dalyvauja veiklose, kas kartą vis atrasdamos naujų dalykų apie save ar kitus. Jos pastebėjo, kad suteikus merginoms žinių ir supratimą apie smurto prigimtį, esmines jo priežastis, socialines/kultūrines lyties normas ir nelygybes, mažėja noras dominuoti lyties atžvilgiu, varžytis, kuri lytis stipresnė, protingesnė ir t. t., didėja supratimas apie lyčių unikalumą, kaip vertybę. Švietimo pagalbos specialistės akcentuoja, kad šis projektas leidžia jaunoms merginoms saugioje aplinkoje tyrinėti, kaip smurtas tiesiogiai veikia jas ir bendraamžius, bei atpažinti jų teisę būti vertinamoms ir gerbiamoms, taip pat prievolę vertinti ir gerbti kitus.


Dalis projekto dalyvių ir švietimo pagalbos specialistų turi puikią galimybę kiekvieną pirmadienį savo patirtis reflektuoti Utenos Kameriniame teatre su režisieriumi Šarūnu Kunicku. Nors pandemija koreguoja planus ir repetuoti tenka nuotoliniu būdu, tačiau, tikimės, kad merginų patirtys, sudėtos į teatrinį etiudą, palies ne vieną širdį. Projekto vykdytojai džiaugiasi bendradarbiavimu su Utenos rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Jovita Strazdiene, kurios konsultacijos ir parama yra labai vertingi, siekiant bendrų rezultatų.

2020 10 27 projektas

 

Panašūs straipsniai