manoutena logo



Utenoje apsilankęs sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys: į nemažą dalį klausimų atsakytų glaudesnis gydymo įstaigų bendradarbiavimas

dulkys utenojePirmadienį sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys lankėsi Utenos gydymo įstaigose: greitosios medicinos pagalbos stotyje, pirminės sveikatos priežiūros centre ir Utenos ligoninėje. Ministras su gydymo įstaigų vadovais ir darbuotojais aptarė darbo organizavimo praktikas, eilių situaciją, popierizmo ir biurokratizmo mažinimo klausimus.

Ministras akcentavo, kad skirtingai nei didžiojoje dalyje Lietuvos, Utenos regione pastaruoju metu kiek padaugėjo gyventojų. Prie to prisideda pramonės plėtra šiame Aukštaitijos krašte, todėl itin svarbu plėtoti sveikatos apsaugos paslaugas, taip didinant ir regiono patrauklumą, ir atliepti gyventojų poreikius.

A. Dulkys apsilankė Utenos greitosios medicinos pagalbos (GMP) stotyje ir asmeniškai padėkojo darbuotojams – kai kurie iš jų dirba paramedikais jau tris dešimtmečius. Stotyje budi trys greitosios pagalbos ekipažai, kuriems vidutiniškai per parą tenka po septynis iškvietimus. „GMP darbuotojų nuotaikos keičiasi į gerą pusę – jei dar metų pradžioje sulaukdavau klausimų dėl nežinios, tai dabar vyrauja tikėjimas, kad vieningoje tarnyboje bus geriau. Jaučiasi GMP darbuotojų įsitraukimas ir tarnybos palaikymas. Ir išties – prieš akis dideli darbai, suplanuotos 50 mln. Eur investicijos į darbuotojų kvalifikaciją ir technikos bazės atnaujinimą, kuriant naują GMP tarnybą“, – darbuotojams sakė ministras.

Kiek mažiau nei 90 proc. rajono gyventojų yra prisiregistravę vietos gydymo įstaigose. Šis rodiklis yra žemesnis nei šalies vidurkis. A. Dulkys akcentavo, kad Utenos gydymo įstaigos turi potencialo pagerinti darbą tiek su pacientais, tiek su personalo pritraukimu. „Kuo greičiau bus atsistota į paciento batus, tuo greičiau bus atgautas tiek pacientų, tiek medicinos personalo pasitikėjimas. Gydytojai važiuoja ten, kur diegiami šiuolaikiniai vadybos sprendimai, kur galima pasisemti praktikos. Rajonui reikia pasitempti pritraukiant medikus, per pastaruosius metus jų atvyko vos keliolika, nors gydymo įstaigose veikia dvi rezidentūros bazės“, – teigia ministras.

Su ministru bendravusios šeimos gydytojos akcentavo, kad prie darbo sąlygų pagerinimo prisidėtų didesnių įgaliojimų slaugytojams suteikimas, kad jos galėtų išrašyti receptus ir dalį siuntimų. Šiuos pakeitimus planuojama įgyvendinti dar šiemet. Kita situacija – tai poreikis glaudesniam bendradarbiavimui tarp pirminės sveikatos priežiūros centro ir ligoninės. „Abi įstaigos yra praktiškai viename pastate, sujungtos koridoriais, tai atveria galimybes didesnei sinergijai – nuo bendro priėmimo iki laboratorijų. Dabar tenka vežti tyrimams net į Zarasus. Kuriami sveikatos centrai paskatins gydymo įstaigas bendradarbiauti, užtikrinant paslaugas pacientams, bet pirmiausiai reikia peržengti barjerus galvose“, – teigė A. Dulkys.

Utenos ligoninė yra viena didžiausių regiono darbdavių, čia dirba beveik 500 darbuotojų, iš jų šešios dešimtys gydytojų. Ligoninėje veikia konsultacinė poliklinika, taip pat teikiamos stacionaro paslaugos: vidaus ligų, suaugusiųjų kardiologijos, endokrinologijos, pulmonologijos, gastroenterologijos, nefrologijos, infekcinių ligų, otorinolaringologijos, neurologijos, chirurgijos, abdominalinės chirurgijos, urologijos, ortopedijos ir traumatologijos, akušerijos, nėštumo patologijos, ginekologijos, suaugusiųjų ir vaikų reanimacijos ir intensyviosios terapijos, vaikų ligų, vaikų chirurgijos, vaikų abdominalinės chirurgijos, neonatologijos.

A. Dulkys atkreipė dėmesį, kad vietos gydymo įstaigos toliaregiškai dėmesį kreipia į slaugą, geriatriją, poliligotų gydymą – tai realybė, su kuria Lietuva susidurs artimiausią dešimtmetį. „Lietuvos visuomenė yra viena sparčiausiai senėjančių Europoje, todėl reikia ruoštis ateities iššūkiams. Utenos ligoninėje šiuo metu įrenginėjamas geriatrijos paslaugų centras, kuriame bus įrengta 20 lovų. Sukurta infrastruktūra sudarys sąlygas pagerinti pagyvenusių asmenų sveikatos būklės ištyrimą, parinkti bei taikyti efektyviausią gydymą ligoninėje. Utena įgyvendino ir pilotinį inovatyvų poliligotiems asmenims pritaikytą sveikatos priežiūros modelį, kuris pagerino keliomis ligomis sergančių asmenų padėtį“, – teigia ministras.

Ministras A. Dulkys šiemet gydymo įstaigas aplankė jau vienuolikoje rajonų: Kėdainių, Kaišiadorių, Tauragės, Vilkaviškio, Pakruojo, Rokiškio, Švenčionių, Plungės, Mažeikių, Skuodo ir Utenos. Ministras planuoja ir toliau tęsti vizitus po šalies gydymo įstaigas, susipažindamas su jų darbo organizavimo tvarka bei išklausydamas gydytojų siūlymus, kaip pagerinti gydymo kokybę ir paslaugų prieinamumą.

SAM Komunikacijos skyrius

dulkys utenoje

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas