manoutena logo



Seminare – apie inovacinį bepiločių orlaivių panaudojimo potencialą

2023 02 24 dronaiBepiločiai orlaiviai, kaip ir išmanieji telefonai, vis sparčiau naudojami kasdieniniame mūsų gyvenime. Dronai jau dalyvauja įvairiausių produktų ir paslaugų kūrime, ypač dermėje su kitomis technologijomis. Todėl kyla poreikis bepiločių orlaivių technologijų kultūros sklaidai, taip pat verslumo ir kūrybiškumo ugdymui, rinkos aktualijas ir poreikius atitinkančių įgūdžių ir žinių kaupimui.


Apie su bepiločių transporto priemonių naudojimu susijusias aktualijas, visuomenės švietimą minėtų priemonių veiklos ekonominės, aplinkosauginės ir socialinės naudos klausimais, tarptautinių iniciatyvų ir projektų įgyvendinimą bei bendradarbiavimą buvo kalbama vasario 22 d. Utenos rajono savivaldybės administracijoje surengtame seminare „Inovacinis bepiločių transporto priemonių potencialas“.


Į seminarą susirinkusius įvairių Utenos rajono institucijų atstovus pasveikino Utenos rajono savivaldybės administracijos direktorius Vidas Žvinys, kreipęsis ir anglų kalba, nes seminare nuotoliniu būdu dalyvavo ir pranešimus skaitė partneriai iš užsienio šalių: Alexander Fraess-Ehrfeld, CEO, AIR6 SYSTEMS, profesionalių dronų gamintojas iš Austrijos, Julie Garland, CEO, Avtrain, iš EASA pripažintos dronu pilotų ir parko valdytojų mokymų ir konsultacijų organizacijos (Airija), Wassim Derguech, COO, Future Mobility Campus of Ireland (Airija).
Pranešimus taip pat skaitė Vidmantas Kairys, asociacijos DRONEA pirmininkas, Vaidotas Bendoraitis, dronų gamintojo PARROT atstovas, Andrius Guzaitis, produkto vadovas, TOP 100 dronų kompanijų sąraše esančios kompanijos PIX-PRO atstovas.
Renginyje buvo pristatytos technologijų panaudojimo galimybės viešojo saugumo, žemės ūkio ir energetikos pramonėje, pateikti praktiniai pavyzdžiai, kaip programinės įrangos pagalba, kuri skirta spręsti iššūkius kasybos, geodezijos, kelių tiesimo, energetikos, gynybos sektoriuose, galima atlikti išmanius, paprastus ir saugius matavimus, teikiant greitas, duomenimis grįstas įžvalgas bei efektyviai palaikant verslą. Buvo atkreiptas dėmesys, kad Europos Sąjungoje galiojanti įstatyminė bazė suteikia puikias galimybes bepiločių orlaivių pilotams teikti paslaugas tarptautiniu mastu.
Baigiantis renginiui Utenos rajono savivaldybės administracijos direktorius Vidas Žvinys ir asociacijos DRONEA prezidentas Vidmantas Kairys, siekdami diegti inovatyvius sprendimus Utenos rajono savivaldybėje, pasirašė ketinimų protokolą, kuriame numatė:
1. Šviesti Utenos rajono savivaldybės bendruomenę apie bepiločių transporto priemonių veiklos ekonominę, aplinkosauginę ir socialinę naudą.
2. Telkti verslą, mokslą ir viešąjį sektorių, orientuotą į bepiločių transporto priemonių technologijų sritis.
3. Kurti palankų kontekstą bepiločių transporto priemonių ekosistemos dalyvių partnerystėms bei investicijoms į startuolių plėtrą.
4. Bendradarbiauti įsitraukiant į tarptautinius bendradarbiavimo tinklus bei įgyvendinant tarptautines iniciatyvas, kuriant aukštos pridėtinės vertės produktus, paremtus bepiločių transporto priemonių panaudojimo technologijomis.
Dėkodamas seminaro dalyviams už išsakytas mintis bei pristatytą bepiločių transporto priemonių potencialą, Vidas Žvinys sakė: „Pirmieji Lietuvoje žengėme svarbų pirmąjį žingsnį kartu su asociacija Dronea, siekdami Utenos rajone pradėti vystyti naują inovatyvių technologijų kryptį, padėsiančią steigti aukštą pridėtinę vertę kuriančias darbo vietas. Numatome, kad ši veikla taps puikia pradžia ir Utenoje veikiančio STEAM centro veikloje.“

Informaciją parengė: Atstovė ryšiams su visuomene Lolita Kaminskienė

2023 02 24 dronai

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas