Pasveikintas šimtametis Vyžuonų krašto garbės pilietis

Savivaldybės žinios Peržiūros: 257

2023 01 30 simtametisVyžuonų krašto garbės pilietis Pranas Nagys paminėjo garbingą 100-o metų jubiliejų.
Apie Praną Nagį Utenos krašto enciklopedijoje rašoma: „Gimė 1923 m. sausio 28 d. Utenos apskrities Vyžuonų valsčiuje. Spaudos darbuotojas, rezistentas. Motina Teofilė – pulkininko Prano Saladžiaus sesuo, tėvas Kalmanas – vengras, pakeitęs pavardę į Nagys.


P. Nagys baigė Vyžuonų pradžios mokyklą. Nuo 1934 m. mokėsi Utenos gimnazijoje. 1940 m. išvyko į Vilnių, į amatų ir technikos mokyklą. Karo metais vokiečių buvo paimtas į frontą. Pabėgęs įstojo į Vietinę rinktinę ir ties Ašmena, prie Graužiniškių, dalyvavo kautynėse (čia žuvo daug uteniškių). Areštuojamas, išvežamas į Vokietiją ir vėl išsiunčiamas į frontą. Po karo patenka į kalėjimą, į išvietintųjų stovyklas. Pabėgęs mokosi Niurnberge technikos mokykloje, priimamas į inžinerijos kuopą Frankfurte. 1948 m. su broliu Juozu išvyksta į Australiją, įsikuria Sidnėjuje. 1951 m. ten įsteigia „Minties“ spaustuvę, spausdina savaitraštį „Mūsų pastogė“, išrinktas į Australijos lietuvių bendruomenės (ALB) valdybą, dalyvauja Sidnėjaus lietuvių klubo valdyboje, rašo spaudoje, kuria poeziją. Savo spaustuvėje išleidžia „Australijos lietuvių metraštį“ (1962) kelias Juozo Almio Jūragio eilėraščių knygas, „Mūsų pastogė“ 956 numerius, „Lietuvos kelių“ leidinius, knygų, kalendorių, smulkių leidinių. Buvo Sidnėjaus karių veteranų sąjungos „Ramovė“ sekretorius, choro „Daina“ valdybos pirmininkas. Nuo 1997 gyvena Vilniuje“.


1994-aisiais Lietuvos nacionalinei M. Mažvydo bibliotekai P. Nagys perdavė kruopščiai surinktą ir išsaugotą įvairių Australijos lietuvių organizacijų ir draugijų, „Minties“ spaustuvės steigimo ir veiklos dokumentų kolekciją.


Jubiliatą sveikino Utenos rajono savivaldybės administracijos direktorius Vidas Žvinys, Vyžuonų seniūnė Jolita Bučelienė, vyžuoniškių bendruomenė, artimieji.


Pranui Nagiui buvo perduotas Utenos rajono savivaldybės mero Alvydo Katino sveikinimas. Meras rašė: „Nuoširdžiai džiaugiuosi, galėdamas pasveikinti Jus garbingo jubiliejaus proga. Žmogaus metus nulemia ne skaičiai, o darbai, mintys ir siekiai. Jūs jau visą amžių aplinkiniams dovanojate amžinąsias vertybes, kurios įkvepia geriems darbams. Šiame gerų darbų rate atsiskleidžia Jūsų asmenybės bruožai: darbštumas, gyvenimo išmintis, kantrybė, mokėjimas suprasti ir padėti. Gerbiamas Pranai, iš visos širdies linkiu Jums stiprios sveikatos, tvirtybės, artimųjų meilės ir aplinkinių pagarbos“.
Sveikiname jubiliatą!

Informaciją parengė: Atstovė ryšiams su visuomene Lolita Kaminskienė

2023 01 30 simtametis

Panašūs straipsniai