manoutena logo



Ar gali būti jaunas pramonės, ežerų, fontanų, parkų ir laimės miestas, atšventęs 760-ąjį jubiliejų? Gali

2021 08 30 svente2Utena šventė! Triukšmingai, įsimintinai, įspūdingai. Vienas seniausių Lietuvos miestų, Laimės sostinė paminėjo 760-ies metų jubiliejų. Į Utenos istorijos puslapius įrašyti 760 nesutrukdė nei dangumi plaukę pilki debesys, nei paskui prapliupęs lietus.


Šventė tęsėsi visą savaitę. Buvo visko: muzikos, šokių, azarto, šypsenų, staigmenų, šviesų žaismo, fontano Dauniškio ežere šėlsmo. Bene labiausiai uteniškius ir miesto svečius traukė ežerėlio pakrantėje pastatyta naujoji terasa ir šalia įsitaisiusios šviečiančios skulptūros: Mėsininkas, Aludaris ir Audėjėlė. O ant tilto buvo galima patekti praėjus pro šviečiančią Laimės pasagą.


Uteną ir uteniškius jubiliejinio gimtadienio proga pasveikino europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė, Seimo nariai Edmundas Pupinis ir Gintautas Paluckas, Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas. E. Pupinis perdavė ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės sveikinimą miestui ir jo žmonėms. Sveikinimą jubiliejaus proga atsiuntė ir Ignalinos rajono savivaldybės meras Justas Rasikas.
Uteniškius jubiliejaus proga taip pat pasveikino bičiuliai iš viso pasaulio: su Utena draugaujančių ir bendradarbiaujančių miestų žmonės. Didžiosios scenos ekrane įvairiomis pasaulio kalbomis skambėjo muzikiniai sveikinimai iš Palestinos, Čekijos, Italijos, Gruzijos, Lenkijos, Latvijos, Švedijos, Kinijos, Ukrainos. Iš Klaipėdos atskriejo karinio jūrų laivo „Sėlis“ įgulos sveikinimas.
Pagrindinę gimtadienio dieną, rugpjūčio 28-ąją, buvo pagerbti nusipelnę Utenos kraštui žmonės: jiems suteikti Utenos krašto garbės piliečių vardai. Tai – rašytojas, dramaturgas, scenaristas, nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Saulius Šaltenis (už reikšmingą pilietinę, literatūrinę, kultūrinę veiklą ir Sąjūdžio idėjų puoselėjimą), kraštietis, rašytojas, aktorius, nusipelnęs meno veikėjas Pranas Treinys (už aktorinę, kultūrinę–literatūrinę veiklą, garsinančią Utenos kraštą), žirgininkė Viktorija Jovarienė (už ilgą, atkaklų ir nuoširdų darbą puoselėjant žirgininkystės tradicijas, kaupiant ir saugant senuosius liaudies buities, kultūros, tautodailės eksponatus ir įkurtą Žirgininkystės muziejų).
Utenos krašto garbės piliečių regalijas Sauliui Šalteniui, Pranui Treiniui ir Viktorijai Jovarienei įteikė Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas. Meras už neatlygintinus darbus, savanorystę, bendruomeniškumo puoselėjimą, paramą gimtojo krašto žmonėms COVID-19 ligos pandemijos metu taip pat apdovanojo didelį būrį Utenos rajono įmonių bei bendruomenės atstovų. Jiems buvo įteiktas Utenos rajono savivaldybės ženklas ,,Už gerumą Utenos krašto bendruomenei“.
Dar vienas apdovanojimas – „Palankaus šeimai darbdavio“ nominacija nukeliavo trims Utenos įmonėms: UAB „Švyturys - Utenos alus“, UAB „Utenos šilumos tinklai“ ir UAB „Utenos vandenys“.
Miesto šventės džiaugsmą, šėlsmą ir šurmulį užfiksavo fotoaparatai. Pateikiame sustabdytas miesto gimtadienio akimirkas.

2021 08 30 svente2

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas