manoutena logo



Didelės šeimos pradžia, arba kaip savivaldybė vaikų svajones pavertė tikrove

2021 05 25 bendruomenesUtenos rajono savivaldybė, vykdydama nuoseklų perėjimą nuo institucinės globos prie šeimoje ir bendruomenėje teikiamų paslaugų neįgaliesiems ir likusiems be tėvų globos vaikams, įsteigė jau trečiuosius bendruomeninius vaikų globos namus. Pastarieji ir ankstesni įsteigti Europos regioninės plėtros fondo lėšomis pagal Europos Sąjungos finansuojamą projektą ,,Bendruomeninių vaikų globos namų steigimas ir vaikų dienos centrų tinklo plėtra Utenos rajono savivaldybėje“. Bendra projekto įgyvendinimo suma - 186.770,82 Eur, iš jų Europos regioninės plėtros fondo skirtos lėšos - 163.931,00 Eur, savivaldybės biudžeto lėšos – 22839,82 Eur.

Pirmieji bendruomeniniai vaikų globos namai Utenos rajone įsteigti 2017 m. Antrieji – 2018-aisiais. Abiejuose namuose gyvena 17 įvairaus amžiaus vaikų ir jaunuolių. Kaip sakė Utenos rajono savivaldybės administracijos tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė Dalia Vilkauskienė, įkūrus trečiuosius bendruomeninius namus Utenos rajone neliko vaikų, gyvenančių didelėse globos įstaigose.


Naujieji namai įkurti miesto pakraštyje esančiame privačių namų kvartale. Pirmieji didelių, erdvių, su modernia įranga ir naujais baldais namų gyventojai – dvylikametė Kamilė ir broliukai Laurynas ir Dominykas, kuriems 8 ir 11 metų. Vaikai mokosi Utenos Vyturių ir Rapolo Šaltenio progimnazijose. Pasak Utenos šeimos ir vaiko gerovės centro direktorės Dianos Deveikienės, namuose galės gyventi 8 vaikai, jei bus brolių ar seserų – tai ir visi 10. Pasikeisdami juos prižiūrės, padės tvarkytis buityje, spręsti iškylančias problemas šeši darbuotojai.


„Visų bendruomeniniuose vaikų globos namuose gyvenančių vaikų gyvenimo istorijos – skaudžios, – pasakojo direktorė. – Jie jau patyrė ir nepriteklių, ir tėvų nemeilę, ir nepriežiūrą. Paimti iš šeimų ir apgyvendinti mūsų centre kiekvienas jų vis tiek nori turėti savo šeimą, savo namus, savo kambarį. Dėl to nekantriai laukė, kada galės apsigyventi bendruomeniniuose vaikų globos namuose, kuriuose gyvenimas – tai didelės šeimos gyvenimas su kasdieniais rūpesčiais, džiaugsmais, buities darbeliais, atsakomybe už savo poelgius“.


Dar prieš naujųjų namų atidarymą Kamilė, Laurynas ir Dominykas pasirinko savo kambarius ir juos „paženklino“: broliukų kambaryje ant lovos ilsėjosi didelis baltas meškinas, o Kamilės kambarį „išdavė“ mieli mergaitiški niekučiai. Kiti namų gyventojai kambariuose taip pat gyvens po vieną arba po du.


Šiuo metu trijulė džiaugiasi savais kambariais, nauja virtuve, kurioje patys ir šeimininkauja, padedami auklyčių, patalpomis, skirtomis poilsiui, sportui ir laisvalaikio praleidimui. Yra namuose ypatinga vieta – vasaros veranda, kurioje labai malonu „nugriūti“ ant miegmaišių pailsėti arba vasarą ateiti atvėsti, jei lauke labai įsišėlios saulė. Yra ir kiemas. Nors nedidelis, bet su šiltnamiu, žalia veja, suoliukais ir kitais kiemui priklausančiais atributais. Darbuotojai taip pat turi savo „kampą“, skirtą dokumentų tvarkymui ir visiems kitiems „neįdomiems“, su organizaciniais dalykais susijusiems darbams.


Naujieji namai dar ypatingi tuo, kad yra pritaikyti vaikams su negalia. Juose vaikai, turintys specialių poreikių, galės judėti ir gyventi patogiai bei saugiai.


Trečiųjų bendruomeninių vaikų globos namų simbolinę juostelę perkirpo Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas ir Šeimos ir vaiko gerovės centro direktorė D. Deveikienė. Atidaryme taip pat dalyvavo savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Zita Ringelevičienė, Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vyr. specialistas Vytautas Leika, Socialinių reikalų ir sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Inga Šakalienė, tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė D. Vilkauskienė, centro darbuotojai. Didelės šeimynos gyvenimo pradžiai buvo įteiktas laikrodis, skaičiuosiantis meilės ir laimės minutes, bei gėlė, primenanti eglutę, ir, kaip juokavo svečiai, labai tiksianti kalėdiniam papuošimui. Na, iki Kalėdų dar toli, o šiomis dienomis namuose tebegyvenama maloniomis įkurtuvių nuotaikomis ir džiaugsmu, kuris užpildo kiekvieną dieną žinant, kad turi savo kambarį, savo kiemą, savo kasdienybę ir draugų.

2021 05 25 bendruomenes

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas