manoutena logo



Utenos bibliotekoje viešės rašytoja iš Ukrainos

2023 02 22 PLAKATASVasario 24 d. 17 val. Utenos A. ir M. Miškinių bibliotekoje viešės ukrainiečių rašytoja Kateryna Jehoruškina ir pristatys savo naują knygą „Mano priverstinės atostogos“. Visai neseniai į lietuvių kalbą išverstoje knygoje (lietuvišką vertimą išleido „Slinktys“) rašoma apie pirmąsias karo Ukrainoje dienas ir tai, kokias žaizdas karas atveria vaikams.


Kateryna Jehoruškina (1984 m.) – ukrainiečių prozininkė, poetė, pasakų kūrėja, psichologė, praktikuojanti dailės terapiją. Autorė yra parašiusi 17 knygų vaikams ir suaugusiems, anksčiau į lietuvių kalbą jau išversta jos knyga „Riešutėnų drąsuolių pasakaitės“. Rašytojos knygos verčiamos į įvairias pasaulio kalbas.
„Atėjus atostogoms, moksleiviai ilsisi arba keliauja. Bet šios atostogos Virai ne tokios, kaip įprastai, – jos priverstinės, nes prasidėjo karas. Slėpdamasi nuo apšaudymų, kartu su tėvais ir jaunesniuoju broliuku mergaitė persikelia į daugiaaukščio namo rūsį. Šeima bando prisitaikyti prie naujos realybės. Tirpdo sniegą, kai dingsta vanduo. Šildosi dainomis, kai nebėra šildymo. Tiki, kad artimieji saugūs, kai nutrūksta ryšys. Atrodo, pažįstamas pasaulis griūva, o jį atstatyti galima tik vaizduotėje arba kompiuteriniame žaidime. Ieškant savyje šviesos, kurios nepasiekia raketos. Palaikant esančius šalia“, – rašoma knygos „Mano priverstinės atostogos“ anotacijoje.


Pirmosios karo dienos knygoje fiksuojamos dienoraščio principu, kurį rašo mažametė mergaitė Vira. Toks istorijos pasakojimas leidžia labiau susitapatinti su pagrindiniu personažu, geriau suprasti jo jausmus: istorija prasideda vasario 23-ąją trumpu idilišku vaizdeliu apie tai, kaip Vira laukia savo koncerto, kuriame gros pianinu, kaip mama sodina gėles, o Viros broliukas pirmą kartą nusišypso. Jau kitą dieną istorijos pasakotoja fiksuoja, kaip virš miesto gaudžia lėktuvai ir krenta sviediniai. Dėmesį patraukia ne tik paveikus pasakojimas, bet ir išskirtinės iliustracijos.
Ukrainoje knyga „Mano priverstinės atostogos“ pateko tarp geriausių 2022 metų knygų. Net vykstant karui, Kateryna Jehoruškina ją aktyviai pristato šalyje.
Nors knyga skirta vaikams, į knygos pristatymą ir susitikimą su rašytoja labai kviečiame suaugusius skaitytojus. Visus, kurie neabejingi Ukrainai ir gerai literatūrai; visus, kurie turi vaikų ir nežino, kaip su jais kalbėti apie karą. Renginio metu autorė pasidalins psichologiniais patarimais, kaip įveikti nerimą ir baimę. „Mano priverstinės atostogos“ – daugiabriaunė knyga, svarbus karo liudijimas, tad ji patiks ir suaugusiems skaitytojams.

2023 02 22 PLAKATAS

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas