VRK grąžino „valstietį“ K. Tubį į rinkimus

Politika Peržiūros: 325
photo 3824264Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) antradienį grąžino „valstiečių“ kandidatą Kęstutį Tubį į rinkimus. Pasak komisijos, šis sprendimas priimtas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT) paskelbus apie sprendimo naikinti K. Tubį iš rinkimų, panaikinimą.
„Šiuo sprendimu siūloma pakeisti VRK kovo 10 d. sprendimą (...) ir jame nurodyti, kad pakartotiniame balsavime dalyvauja Kęstutis Tubis ir Dainius Žiogelis“, – VRK sprendimą pristatė Teisės ir tyrimų skyriaus vedėjas Rokas Stabingis.
 
Jis pridėjo, kad komisija taip pat siūlo rinkėjus, balsavusius pirmą išankstinio balsavimo dieną už Dainių Žiogelį ir Sigutę Beliavičienę, laikyti nebalsavusiais.
 
„Siūloma sudaryti galimybę jiems balsuoti kovo 15–16 dienomis ir pakartotinio balsavimo dieną, kovo 19-ąją, būtent už šiame sprendime nurodytus kandidatus K. Tubį ir D. Žiogelį“, – teigė R. Stabingis.
 
Pasak komisijos, iki 18 val. Anykščių rajone balsavo 87 rinkėjai. VRK patikslino, kad jie nebus laikomi balsavusiais, bet jiems bus sudaryta galimybė balsuoti pakartotinai kitomis išankstinio balsavimo dienomis arba kovo 19-ąją.
 
9 posėdyje dalyvavę komisijos nariai sprendimą priėmė bendru sutarimu. VRK sprendimas vis dar gali būti skundžiamas įstatyme numatyta tvarka.
 
Teismas: VRK sprendimą šalinti K. Tubį priėmė negavusi visų dokumentų
Kaip antradienį pranešė LVAT teisėja Virginija Volskienė, teismas tenkino K. Tubio skundą iš dalies, tai yra nutarė panaikinti VRK sprendimą dėl politiko šalinimo iš rinkimų ir priteisti pareiškėjui 544,5 euro bylinėjimosi išlaidų.
 
Anot teisėjos, VRK sprendimą šalinti K. Tubį iš rinkimų priėmė negavusi teismo procesinio dokumento iš bylos, nors būtent toks dokumentas, LVAT įsitikinimu, buvo būtinas.
„Sprendimas buvo priimtas, remiantis teismo nuosprendžiu, kuriuo pareiškėjui buvo atimta teisė dirbti valstybės tarnyboje. VRK nustatė, kad šis nuosprendis buvo neaiškus, tačiau negavus teismo procesinio sprendimo dėl nuosprendžio išaiškinimo, vis tiek priėmė sprendimą. Visi klausimai, susiję su asmens nuteisimu, gali būti sprendžiami, remiantis Konstitucija, tik baudžiamojoje byloje. Šiuo atveju VRK tokio procesinio dokumento, priimto baudžiamojoje byloje, neturėjo. Todėl LVAT mano, kad VRK sprendimas yra nemotyvuotas, nepagrįstas, negalėjo būti toks priimtas pagal turėtus dokumentus“, – dėstė teisėja V. Volskienė.
 
K. Tubis LVAT taip pat prašė atstatyti jo teises, tai yra grąžinti jį į mero rinkimus, tačiau teismas šio prašymo dalies netenkino.
Šis LVAT sprendimas yra neskundžiamas.
 
Viktorija Smirnovaitė (ELTA)
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama
 
photo 3824264
Kandidatas į Anykščių merus Kęstutis Tubis . Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

Panašūs straipsniai