manoutena logo



Pirmajame Lietuvoje IT egzamine visiems – 10 tūkst. dalyvių: pamatykite klausimus

Aktyviausios savivaldybėsPirmą kartą Lietuvoje organizuotame visuotiniame IT egzamine dalyvavo beveik  10 tūkst. žmonių. Dvi dienas iš eilės savo žinias tikrinosi nuo penktokų iki geriausių IT srities profesionalų – išbandyti jėgas buvo kviečiami visi.

IT egzamino užduotys diferencijuotos atsižvelgiant į dalyvių amžių, jei tai moksleivis, ir IT sugebėjimus. Tikrintos programavimo, teksto redagavimo, skaičiuoklių funkcionalumo bei bendrojo informacinio raštingumo žinios. Išskirtinis dėmesys skirtas dirbtinio intelekto temai.

Didžiąją dalį IT egzamino auditorijos sudarė moksleiviai – jų suskaičiuojama per 6 tūkst. IT profesionalai savo kategorijoje rungėsi tarp 2168 dalyvių, kiti, technologijomis besidomintys – tarp 1710. 

Savo klausimu dalijosi ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, prašydama įvardyti, kokį skaičių vadiname „Gugolu“ – iš jo kilo ir populiariausios paieškos sistemos „Google“ pavadinimas. Klausimus įgarsino ir Lietuvos startuolių atstovai. Pavyzdžiui, klausta, koks šiuo metu populiariausias slaptažodis pasaulyje, kas yra procesorius ar kokia yra pirminė duomenų ištraukimo (angl. scraping) vertė, kas geriausiai nusako kovos su kompiuterių virusais priemones. Egzaminą sudarė testiniai ir 1 atviras klausimas, kurio atsakymą vertins komisija. 

„Siekiame griauti mitus, kad IT mokslas yra nuobodus, skirtas tik nišinei auditorijai. Deja, bet vis mažiau jaunų žmonių renkasi laikyti IT brandos egzaminą, studijuoti STEM mokslus ir, galiausiai, dirbti technologijų srityje. Nors turėjome techninių iššūkių, per pakankamai trumpą laiką pasiektas dalyvių skaičius įrodo, kaip Lietuvoje auga IT žinių populiarumas“, – sako Lietuvos startuolių asociacijos „Unicorns Lithuania“ vadovė Inga Langaitė. 

Egzamino techninis administratorius UAB „Nuostabu“ atsiprašo visų dalyvių, kurių kantrybę testavo – trečiadienį IT egzamino platforma dėl techninių kliūčių negalėjo sklandžiai veikti, todėl nuspręsta suteikti galimybę savo IT žinias visiems pasitikrinti ir ketvirtadienį.

„Neįvertinome visų galimų techninių nesklandumų. Tenka pripažinti, kad nepavyko išlaikyti šio IT egzamino, todėl nuoširdžiai atsiprašome tų, kuriems su trikdžiais teko susidurti. Užtikriname, kad visų, kurie egzaminą galiausiai išsprendė iki pabaigos, atsakymus gavome ir rezultatus įskaitėme. Pasitikrinti, kaip sekėsi, bus galima nuo gegužės 24 dienos savo IT egzamino tinklalapio paskyroje“, – sako egzamino administratorius Vytautas Žiaunys.

Geriausiai IT egzamine pasirodę dalyviai bus apdovanoti specialiais prizais, tarp kurių – žaidimų konsolė „Sony PlayStation 5“, belaidės ausinės „Beats“, planšetė „iPad Air 5“, 1 000 eurų biudžetas pasirinktiems IT kursams, klasės ekskursijos moksleiviams ir kt. Dalyviai apie laimėjimus bus informuoti asmeniškai ne vėliau kaip gegužės 24 d.

Aktyviausios savivaldybės

Aktyviausios mokymo istaigos

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas