manoutena logo



Einate tamsoje pėsčiomis: nepamirškite matomumą gerinančių saugos priemonių

3937 3571 82de24d8ddbdb266f48b144e1e2f7640Tamsiuoju paros metu, esant blogam matomumui, neapšviestuose keliuose pėstieji dažnai pamiršta pasirūpinti savo saugumu, dėl to neišvengiama ne tik sužeidimų, bet ir skaudžių nelaimių. Lietuvos kelių policijos tarnyba primena: būkite matomi, būkite atsargūs, būkite budrūs. Trečdalis sužeistųjų eismo įvykiuose – pėstieji. Šį savaitgalį kelių policijos pareigūnai Lietuvos keliuose tikrina, ar pėstieji ir dviračių vairuotojai tamsiuoju paros metu naudoja matomumą gerinančias saugos priemones: atšvaitus, ryškiaspalves liemenes su šviesą atspindinčiais elementais, laikosi kitų saugaus elgesio kelyje taisyklių.

Dabar – pats pavojingiausias metas

Pavojingiausias metas eismo dalyvių saugumui – lapkričio–kovo mėnesiai. Šiuo laikotarpiu didesnę paros dalį yra tamsu, dažnai būna darganota, keliai slidūs, eismo ir važiavimo sąlygas sunkina įvairūs krituliai (šlapdriba, sniegas, dulksna, lietus). Tai blogina matomumą kelyje ir sukelia papildomų pavojų ir vairuojantiesiems, ir patiems pėstiesiems. 2021 metų eismo įvykių, kuriuose žuvo ar buvo sužeisti pėstieji, statistika rodo, kad dažniausiai žmonės nepraleidžiami pėsčiųjų perėjoje arba vairuotojai nevykdė jiems savo pareigų. Iš visų eismo įvykių, kuriuose nukentėjo žmonės, 21 proc. sudarė transporto priemonių užvažiavimai ant pėsčiųjų. Praėjusiais metais žuvo 28 pėstieji, 54 proc. – tamsiuoju paros metu. Sužeisti 633 šie eismo dalyviai, 23 proc. (143) jų – tamsiuoju paros metu. 2020 metais iš 52 žuvusiųjų 36 žmonės žuvo tamsiuoju paros metu, iš 669 sužeistųjų – beveik trečdalis – 213 – sužeisti tamsoje.

Ką daryti, kad taip nenutiktų Jums? Eidami tamsoje ar esant blogam matomumui, visada su savimi turėkite taisyklingai pritvirtintus atšvaitus arba vilkėkite ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais. Jeigu jų neturite, nepatingėkite pasiimti ir neštis su savimi bet kokį šviečiantį žibintą. Svarbiausia, kad būtumėte matomi kelyje. Tyrimai rodo, kad net 90 proc. informacijos vairuotojai priima akimis. Todėl tamsoje ar esant blogam matomumui ir dar tamsiai apsirengęs pėsčiasis gali būti ir visai nepastebimas. Įrodyta, kad jeigu pėsčiasis turi šviesą atspindintį elementą, galimybė jį pastebėti vairuotojui ar kitam eismo dalyviui padidėja kelis kartus. Jei automobilis važiuoja su įjungtomis artimosiomis žibintų šviesomis, vairuotojas su atšvaitu esantį žmogų tiesiame ruože gali pastebėti iki jo likus apie 150 metrų, o neturinčio šviesą atspindinčio elemento, – tik likus 30–50 metrų iki jo. Toks atstumas yra per mažas, kad laiku pavyktų sustabdyti transporto priemonę ir būtų išvengta susidūrimo su pėsčiuoju.

Ar verta segtis atšvaitą?

Jau tikriausiai nebesuskaičiuosime, kiek policija ar valstybės įmonė Lietuvos automobilių kelių direkcija bei kitos įstaigos ir organizacijos išdalijo atšvaitų šalies gyventojams. Kasmet (nuo 2019-ųjų) spalio mėnesio trečiąjį ketvirtadienį Lietuvos automobilių kelių direkcija organizuoja Atšvaitų dieną. Šiemet po miestus ir miestelius važiavo specialus AtšvaitOmobilis ir nemokamai dalijo atšvaitus gyventojams. Tačiau vis dar neretai į tamsą išeiname nepagalvoję, kad pasirūpinti savo saugumu turime iš anksto. Tamsiuoju paros metu efektyviausia priemonė yra arba atšvaitai, arba šviesą atspindintys drabužiai. Na, o atšvaitų yra pačių įvairiausių: prisegami, pakabinami, juostiniai, priklijuojami ant drabužių. Yra ir purškiamų šviesą atspindinčių dažų, kuriuos išbandė patys kelių policijos pareigūnai, saugodami socialinę atskirtį patiriančius bendruomenės narius. Šviesą atspindinčio elemento turėjimas tamsiuoju paros metu yra ne rekomendacija, o pėsčiojo pareiga. Už tokį Kelių eismo taisyklių pažeidimą taikoma administracinė atsakomybė (bauda iki 40 eurų).

Ar mokate tinkamai naudoti atšvaitus?

Vien turėti atšvaitą tamsiame kelyje neužtenka. Tik taisyklingai prisitvirtinę atšvaitus pėstieji gali būti matomi. Prisiminkite, kad atšvaitai patys nešviečia, jie tik atspindi šviesą, todėl jį prie drabužių reikia tvirtinti taip, kad jis būtų gerai matomas kitiems eismo dalyviams ir jo neuždengtų drabužių detalės, krepšys, kiti daiktai. Atšvaitas, prisegtas dešinėje drabužių pusėje ir būtent automobilio žibintų aukštyje, bus gerai matomas iš priekio atvažiuojančių transporto priemonių vairuotojams.

Jeigu atšvaitai yra juostiniai ir einate keliu užmiestyje, juos reikia užsidėti ant dešinės rankos, kiek aukščiau rankos riešo, ar ant kojos – blauzdos srityje. Galite naudoti ir keletą atšvaitų.

Jei Jūsų atšvaitas pakabinamas, sekite jį prie palto ar striukės kišenės taip, kad kabėtų suaugusio žmogaus kelių aukštyje, kad būtų maždaug automobilio šviesų aukštyje – taip pakabintą atšvaitą lengvai apšvies automobilio žibintai. Jeigu Jūsų atšvaitas ant rankinės, neškite ją ne ant peties, o taip, kad atšvaitas būtų ties keliais, įsitikinkite, kad jis kabo išorėje, o ne prisiglaudęs prie kūno.

Susitelkite į aplinką, ne į savo mobilųjį

Žmogaus dalyvavimas eisme pagrįstas atsargumu. Pėstieji nėra išimtis. Patys turite būti dėmesingi ir atidūs. Dalyvaudami viešajame eisme turite stebėti aplinką ir matyti (girdėti), kas vyksta aplinkui. Kelių eismo taisyklėse pėstiesiems aiškiai nurodyta, kad įžengti į važiuojamąją kelio dalį leidžiama tik po to, kai įvertinate atstumą iki artėjančios transporto priemonės ir jos greitį – tai reiškia, kad kiekvienas pėsčiasis turi įsivertinti, ar konkrečiai jis spės pereiti gatvę, ar jam tai yra saugu. Prieš įžengdami į važiuojamąją kelio dalį ir eidami ja, turite vengti bet kokių veiksmų, kurie atitrauktų Jūsų dėmesį nuo aplinkos ir eismo situacijos kelyje stebėjimo. Eidami keliu, per perėją nesinaudokite naudojimosi mobiliojo ryšio priemonėmis, nedėvėkite ausinių. Turite vengti naudotis telefonu net eidami pėsčiųjų taku, šaligatviu. Gal tai ir nesibaigs didele trauma, bet būdami neatidūs galite atsitrenkti, pavyzdžiui, į kitą pėsčiąjį, paliktą stovėti elektrinį paspirtuką.

Pėstieji nebaudžiami?

Pėstiesiems už Kelių eismo taisyklių nesilaikymą taikoma administracinė atsakomybė. Administracinių nusižengimų kodekse numatyta, kad už padarytus Kelių eismo taisyklių pažeidimus pėstiesiems gali būti skiriama bauda nuo 10 iki 230 eurų. Griežčiausiai baudžiama už pažeidimą, dėl kurio buvo nežymiai sutrikdyta kitų asmenų sveikata, sugadintos ar apgadintos transporto priemonės, kroviniai, kelių ir kiti įrenginiai arba kitas turtas, kai tai padarę pėstieji buvo neblaivūs ar apsvaigę nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų arba vengė pasitikrinti dėl neblaivumo ar apsvaigimo.

Dažniausiai pėstieji neteisingai pereina važiuojamąją kelio dalį arba ją pereina ten, kur tai draudžiama daryti. Per šių metų dešimt mėnesių tokių pažeidimų užfiksuota 1 343, o pėstiesiems nustatytų elgesio tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui reikalavimų nesilaikymo atvejų – 484. 2021 metais iš viso išaiškintas 19 871 pėsčiųjų padarytas Kelių eismo taisyklių pažeidimas.

Kaip pasirūpinti, kad būtumėte matomi kelyje:

1. Segėkite atšvaitus dešinėje drabužių pusėje.

2. Dėvėkite ryškesnės spalvos drabužius (gerai, jei jie turėtų ir šviesą atspindinčių elementų).

3. Ant kuprinių, rankinių, krepšių, kuriuos nešatės su savimi, prisisekite atšvaitą (-us), kuris (-ie) būtų matomi kitiems eismo dalyviams.

4. Jei reikia, naudokite šviečiančius žibintus ar žibintuvėlius.

5. Judėkite šaligatviais, pėsčiųjų takais arba pėsčiųjų ir dviračių takais (pėstiesiems skirta puse), o ten, kur jų nėra, – kelkraščiu. Jeigu nėra minėtų kelio elementų, galite eiti važiuojamosios kelio dalies pakraščiu.

6. Kelkraščiu arba važiuojamosios kelio dalies pakraščiu turite eiti prieš transporto priemonių važiavimo kryptį, t. y. kairiąja kelio puse.

7. Per kelią eikite tik leistinose vietose (pėsčiųjų perėjomis, jei jų nėra, – sankryžose pagal šaligatvių ar kelkraščių liniją). Jeigu matomumo zonoje perėjos ar sankryžos nėra, leidžiama eiti stačiu kampu į abi puses geri apžvelgiamose vietose. Svarbiausia – įsitikinkite, kad eiti saugu.

8. Eidami per per važiuojamąją kelio dalį, venkite bet kokių veiksmų, kurie atitrauktų Jūsų dėmesį nuo aplinkos ir eismo situacijos kelyje stebėjimo ir trukdytų įsitikinti, kad eiti saugu.

9. Priminkite ir paraginkite kitus tamsiuoju paros metu, esant blogam matomumui naudoti šviesą atspindinčius elementus.

Primename transporto priemonių vairuotojams: ypatingo atidumo priemonių imkitės tose vietose, kur į kelią gali įžengti pėstieji: prieš pėsčiųjų perėjas, gyvenvietėse, gyvenamųjų namų kiemuose, automobilių stovėjimo aikštelėse.

  • Eismo įvykiuose žuvę pėstieji:

2020 metais – 52 (36 tamsiuoju paros metu).

2021 metais – 28 (15 tamsiuoju paros metu).

2022 metais (iki lapkričio 1 d.) – 24 (14 tamsiuoju paros metu).

  • Eismo įvykiuose sužeisti pėstieji:

2020 metais – 669 (213 tamsiuoju paros metu).

2021 metais – 633 (143 tamsiuoju paros metu).

2022 metais (iki lapkričio 1 d.) – 583 (103 tamsiuoju paros metu).

3937 3571 82de24d8ddbdb266f48b144e1e2f7640

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas