manoutena logo



Medienos ir durpių, įvežamų iš trečiųjų valstybių, užterštumo radioaktyviuoju ceziu kontrolė davė rezultatų

2022 03 29 medienaMediena ar jos gaminiai, medienos ir durpių kuras gali būti užteršti radioaktyviuoju ceziu (137Cs). Iš kur atsiranda užterštumas? Viskas paprasta. Po avarijos Černobylio atominėje elektrinėje Baltarusijos Respublikoje, tam tikrose Rusijos srityse bei Ukrainoje vis dar apstu 137Cs užterštų teritorijų, kurių nemažą dalį sudaro miškai ir durpynai. Miškai kertami, durpynai kasami, o medienos produkcija (balkiai, lentos, tašai ir pan.) arba biokuras (durpės, malkos, granulės, skiedros, briketai ir pan.) eksportuojami į įvairias šalis, tarp jų – ir Lietuvą. Kodėl tai nėra taip baisu? Todėl, kad pirma – medienos ar jos gaminių, medienos ir durpių kuro radioaktyvusis užterštumas nesiekia tokių lygių, kuriems esant žmonių sveikatai kiltų grėsmė, antra – Lietuvoje vykdoma nuolatinė medienos ir durpių importo kontrolė leidžia išvengti bet kokios rizikos.


Medienos importo kontrolė
Radiacinės saugos centras (RSC) jau ne vienerius metus tiria 137Cs užterštą medieną ir jos gaminius. Problema žinoma, jai spręsti sukurtas atitinkamas teisinis mechanizmas, taikomos įvairios prevencijos ir aktyvios kontrolės priemonės.


Šalyje veikia du kontrolės barjerai, įgalinantys identifikuoti ir užkardyti užterštos medienos importą. Pirmąjį barjerą sudaro pasienio kontrolės punktuose įrengtos radioaktyviosiomis medžiagomis užterštų objektų aptikimo sistemos, kurias naudoja Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos (VSAT) pareigūnai, atliekantys krovinių, kertančių valstybės sieną, radiacinę kontrolę. VSAT pareigūnai aptikę, kad vežama mediena ar jos gaminiai, medienos ar durpių kuras skleidžia padidėjusią jonizuojančiąją spinduliuotę ir, jei reikia, pasikonsultavę su RSC specialistais, tokio krovinio į Lietuvos Respublikos teritoriją neįleidžia.


2021 m. iš VSAT pareigūnų gauta 110 pranešimų apie kroviniuose nustatytą padidėjusią jonizuojančiąją spinduliuotę. Iš visų atvejų net 68 kartus padidėjusią jonizuojančiąją spinduliuotę skleidė į Lietuvos Respubliką importuojama įvairios paskirties mediena. Iš viso VSAT sprendimu į šalį neįleistos 49 transporto priemonės ir 56 traukinių vagonai su biokuru, statybine mediena ar kitais medienos produktais.

Daugiau informacijos 

2022 03 29 mediena

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas