manoutena logo



Lietuvos narystei NATO sukanka 18-a

2598411 5d64610304dbf80dedced584ca94c261Kovo 29-ąją, antradienį, Lietuva mini narystės NATO – stipriausiame pasaulio gynybiniame aljanse – 18-ąsias metines. 

Išreiškusi valią prisijungti prie gynybinio bloko netrukus po nepriklausomybės atkūrimo, 1993 m., šiandien Lietuva yra viena iš trisdešimties organizacijos valstybių narių, įsipareigojusių kolektyvinei gynybai ir taikos užtikrinimui. 

„Matydami Rusijos okupacinių pajėgų niokojamą Ukrainą, žudomus taikius jos civilius gyventojus, dar kartą įsitikiname, kad imperialistinės užmačios ir tik brutalią jėgą pripažįstanti politika pasaulyje neišnyko. Tačiau būdama NATO nare, Lietuva turi ne tik tvirtą užnugarį, bet ir petys petin taikos išsaugojimui pasiruošusius sąjungininkus. Galime didžiuotis, kad narystės siekis buvo teisingas sprendimas, dėl kurio sutarimą pavyko rasti skirtingoms šalies politinėms jėgoms, o išsikeltas tikslas prieš 18-a metų buvo įgyvendintas“, – sakė Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė. 

Pastaraisiais metais Lietuva nuosekliai stiprina savo gynybinius pajėgumus, o kovo mėnesį Seimas pritarė Vyriausybės siūlymui didinti krašto apsaugos finansavimą iki 2,52 proc. BVP. 

Stiprindama valstybės gynybinius pajėgumus savarankiškai, Lietuva sulaukia ir augančio sąjungininkų dėmesio rytinio NATO flango saugumo užtikrinimui. Rukloje šiuo metu yra dislokuota NATO priešakinių pajėgų kovinė grupė, kuriai vadovauja Vokietija, karius ir personalą taip pat yra atsiuntusios Belgija, Čekija, Liuksemburgas, Nyderlandai ir Norvegija. 

NATO oro policijos misijai Baltijos šalyse šiuo metu vadovauja ir dangaus virš Lietuvos saugumą užtikrina Šiauliuose dislokuotos Lenkijos karinės oro pajėgos su naikintuvais F-16, čia yra dislokuoti ir Jungtinės Karalystės sraigtasparniai. Pabradėje yra dislokuotas rotacinis sunkusis JAV batalionas, kurį numatyta stiprinti papildomais pajėgumais. 

Siekiant sustiprinti rytinį aljanso flangą, pirmą kartą istorijoje aktyvuotos NATO greitojo reagavimo pajėgos, pasirengusios bet kuriuo metu reaguoti į bet kokias saugumo krizes. Jas sudaro sausumos, oro, jūros ir specialiųjų operacijų pajėgos, galinčios greitai reaguoti į galimas grėsmes. Esant krizei, aktyvuotos gali būti ir NATO Ypač greito reagavimo pajėgos, kurių atvykimu rūpinasi Vilniuje įkurtas NATO pajėgų integravimo vienetas, susidedantis iš 13 NATO valstybių atstovų. 

Lietuvos kariuomenė su sąjungininkais nuolat dalyvauja bendrose pratybose, didina kariuomenių sąveiką bei pasirengimą gintis nuo bet kokios grėsmės. 

2598411 5d64610304dbf80dedced584ca94c261

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas