manoutena logo



Privalomoji mediacija šeimos ginčuose

2020 02 18 teisinesLietuvoje nuo 2020 m. sausio 1 d. įsigaliojo Mediacijos įstatymo pataisos, numatančios privalomą mediaciją šeimos ginčuose.

Mediacija apibūdinama kaip procesas, kurio metu neutrali trečioji šalis (mediatorius) padeda ginčo šalims rasti jiems geriausią sprendimą.

Mediacijos išskirtinis bruožas yra tas, kad nors mediatorius ir dalyvauja tarp šalių kilusio ginčo sprendime, tačiau skirtingai negu teisme nepriima sprendimo, privalomo vykdyti ginčo šalims. Tokiu atveju sprendimą priima pačios šalys laisva valia.


Nemažai civilinių ginčų žmonės galėtų išspręsti net nesikreipdami į teismą, o naudodamiesi mediatorių paslaugomis, tokiu atveju ginčų sprendimas taikiai žmonėms leistų atkurti socialinę taiką tarp šalių, sumažintų bylinėjimosi išlaidas, sumažintų teismų darbo krūvį.


Privalomoji mediacija taikoma sprendžiant šeimos ginčus, nagrinėjamus ginčo teisena Lietuvos Respublikos civilinio proceso kodekso nustatyta tvarka. Privalomąją mediaciją inicijuoja ginčo šalys bendru sutarimu arba viena iš ginčo šalių.


Kai privalomoji mediacija inicijuojama ginčo šalių bendru sutarimu ir mediacija vykdoma valstybės lėšomis, ginčo šalys Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybai turi pateikti bendrą prašymą dėl mediatoriaus skyrimo.


Kai privalomąją mediaciją inicijuoja viena iš ginčo šalių ir mediaciją pageidauja vykdyti valstybės lėšomis, ši ginčo šalis Tarnybai turi pateikti prašymą dėl mediatoriaus skyrimo. Mediatoriaus parinkimas ir paskyrimas vykdomas tada, kai per nustatytą terminą gaunamas kitos ginčo šalies rašytinis sutikimas vykdyti privalomąją mediaciją.


Kai dėl mediatoriaus paskyrimo privalomajai mediacijai vykdyti į Tarnybą kreipiasi ginčo šalys arba viena iš šalių, mediatorių iš Lietuvos Respublikos mediatorių sąrašo parenka Tarnyba Lietuvos Respublikos mediacijos įstatymo 14 straipsnyje nustatyta tvarka.


Utenos rajono savivaldybės administracijos Teisės ir civilinė metrikacijos skyriaus tarnautojai gali padėti ar užpildyti prašymus dėl privalomosios mediacijos šeimos ginčuose vykdymo (Utenio a. 4, Utena, 316 kab., tel. (8 389) 48 696).


Utenos rajono savivaldybės gyventojų prašymus dėl mediatorių skyrimo nagrinėja Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos Šiaulių skyrius (Vasario 16-osios g. 49, Šiauliai).


Ginčo šalys turi teisę iš Lietuvos Respublikos mediatorių sąrašo pačios pasirinkti mediatorių, nesikreipiant į Tarnybą dėl mediatoriaus paskyrimo, kuris vykdys privalomąją mediaciją. Tokiu atveju mediacijos paslaugos apmokamos ginčo šalių lėšomis, o mediacijos paslaugų kaina nustatoma ginčo šalių ir mediatoriaus susitarimu. Tokiems atvejams sutartys dėl privalomosios mediacijos su Tarnyba nesudaromos.

2020 02 18 teisines

 

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas