manoutena logo



Pasaulinė pinigų savaitė gimnazistų debatuose: ar viską galima nusipirkti už pinigus?

2023 03 289 laisves debataiLietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) kartu su Lietuvos banku „Laisvės debatais“ atidarė „Pasaulinės pinigų savaitės“ renginius šalyje – intelektualiai diskutuoti ir išsiaiškinti, kuri komanda yra verta turnyro nugalėtojos vardo, susibūrė būrys gabiausių ir aktyviausių šalies gimnazistų gimnazistų iš keturių miestų – Trakų, Utenos, Šiaulių ir Jonavos.


Į „Pasaulinės pinigų savaitės“ atidarymo renginį – „Laisvės debatus“ – susirinkusius moksleivius, mokytojus, teisėjus, svečius šiltai pasveikino LLRI prezidentė Elena Leontjeva.
„Šiomis dienomis Lietuva kartu su visu pasauliu švenčia „Pasaulinę pinigų savaitę“. Šios iniciatyvos tikslas – didinti jaunų žmonių finansinį išprusimą, pradedant nuo itin svarbios pinigų sąvokos. Pinigai guli mūsų rankinėse, piniginėse, kišenėse, tačiau retas juos tikrai pažįsta. „Pinigų savaitė“ yra puiki proga prisiminti, kad žmonijos istorijoje pinigai atsirado tam, kad paženklintų visų mus supančių išteklių ribotumą. O tam, kad jais galėtume mainytis, reikia suteikti jiems vertę, kažkaip juos išmatuoti, ir tas matas yra pinigai“, – teigė LLRI prezidentė E. Leontjeva.


Būtent apie pinigus kalbėjo ir jaunieji debatuotojai – 2023 m. „Laisvės debatų“ turnyre 9–12 klasių moksleiviai gvildeno dvi temas: „Ar viską galime nusipirkti turėdami pakankamai pinigų?“ ir „Ar žmogui yra būtini pinigai?“.


„Pasaulinę pinigų savaitę atidarėme kartu su jaunimu ir kalbėjome apie finansus, racionalų jų panaudojimą, atkreipėme dėmesį ir į tvarumo aspektus. Džiaugiuosi, kad jaunimas skiria laiko šioms temoms ir taip auga vis labiau finansiškai raštingų žmonių karta“, – sako Lietuvos banko Finansinio raštingumo centro vadovė Viktorija Dičpinigaitienė.


Šiemet „Laisvės debatų“ turnyre varžėsi keturios stiprios debatuotojų komandos iš Trakų Vytauto Didžiojo Gimnazijos (mokyt. Darius Dumčius), Jonavos Senamiesčio gimnazijos (mokyt. Laima Statkevičienė), Utenos Adolfo Šapokos gimnazijos (mokyt. Daiva Dūdėnienė) ir Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijos (mokyt. Violeta Eidintienė).
Turnyro čempionais, po įnirtingos kovos, tapo Trakų Vytauto Didžiojo Gimnazijos moksleiviai: Augustė Giedrytė, Augustas Jonušas, Žygimantas Jacevičius. Garbingą antrąją vietą iškovojo Jonavos Senamiesčio gimnazijos moksleiviai: Liepa Maciulevičiūtė, Justas Marcinkevičius, Aušrinė Božikaitė.


„Šiemet „Laisvės debatų“ turnyre teisėjauti buvo pakviesti skirtingų veiklos sričių specialistai –verslo, švietimo, ekonomikos, profesionalių debatų organizavimo. Asociacijos „Jaunimo debatai“ tarybos narys Povilas Gembickis, Lietuvos inžinerijos ir technologijų pramonės asociacijos LINPRA prezidentas, UAB „Harju Elekter“ vadovas Tomas Prūsas, „Švietimo NVO tinklas“ direktorė Judita Akromienė, LLRI ekspertas Leonardas Marcinkevičius, geriau nei bet kas kitas, suvokia aiškios komunikacijos, argumentavimo meno, kritinio mąstymo, autentiškumo svarbą kasdien kuriant efektyvaus dialogo kultūrą“, – sako LLRI Švietimo centro projektų koordinatorė Justina Jablonskaitė.


LAISVĖS DEBATAI – pilietiškumo ir sąmoningumo pamoka mokykloms. Vienas iš svarbiausių uždavinių kiekvienam ugdytojui – ugdyti kritiškai ir savarankiškai mąstantį jaunuolį. Šios savybės itin svarbios vyresniame amžiuje, kai jaunas žmogus įsitraukia į bendruomeninių ir socialinių problemų sprendimą.


PASAULINĖ PINIGŲ SAVAITĖ – pasaulinio renginio GLOBAL MONEY WEEK, vienijančio 176 šalis ir keliasdešimt milijonų jaunų žmonių, dalis. Už renginių koordinavimą mūsų šalyje atsakingas Lietuvos bankas.


Apie Lietuvos laisvosios rinkos institutą
Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) yra privati, pelno nesiekianti, nepolitinė organizacija, įsteigta 1990 metais. Instituto misija – įtvirtinti individo laisvės ir atsakomybės, laisvosios rinkos bei ribotos valdžios idėjas. LLRI atlieka tyrimus reikšmingais ekonomikos ir jos politikos klausimais, rengia įstatymų ir jų projektų ekspertizes, užsiima švietėjiška veikla.
Daugiau informacijos: Kotryna Tamkutė, Lietuvos laisvosios rinkos instituto komunikacijos atstovė, tel.: +370 664 69 348, el. paštas: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

2023 03 289 laisves debatai

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas