Gaisrai pirtyse: už gaisrinės saugos nepaisymą – vanojama ugnimi

Įvairios Peržiūros: 258

gaisrai pirtyseSavaitgaliais daugelis mėgsta pasimėgauti pirties malonumais ir joje atsipalaiduoti. Deja, kartais jose tenka gelbėtis iš ugnies.  Kodėl liepsnoja  pirtys? Ugniagesių gelbėtojų teigimu, gaisrai jose gali kilti dėl gausybės priežasčių,  netgi jei turite įprotį ant pirties krosnelės palikti džiūti rankšluosčius, jei matydami, kad šalia krosnelės ar virš jos yra pažeista, karščio paveikta mediena, bet neskubate jos pakeisti.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, per  porą šių metų mėnesių ugniagesiai gelbėtojai gesino 18 pirčių. Štai praėjusią naktį ugnis šeimininkavo  ir Anykščių rajone, Svėdasų seniūnijoje, Daujočių kaime esančioje medinėje pirtyje. Gaisro metu nudegė stogas, teko  išardyti jos sienas.  Vien praėjusiais metais ugniagesiams teko gesinti 131 pirtį. 

Statistikos duomenimis, pernai ir šiemet pirčių gaisrų metu žmonių žūčių pavyko išvengti. Nors praėjusiais metais pirtyse, kilus gaisrui, gyventojai nenukentėjo,   šiemet traumas patyrė 2 žmonės. Sausio 7 d. Vilniuje, Linų gatvėje,  pirties savininkas, gesindamas gaisrą pirtyje, patyrė traumą, kitas žmogus – apdegė.

Šiais metais dažniausiai  gaisrai pirtyse įsiplieskė dėl  krosnių, židinių bei dūmtraukių gedimų, jų įrengimo ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimų, taip pat elektros įrenginių, prietaisų, elektros instaliacijos gedimų.

Pasak Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus vyresnysis specialisto Renaldo Nacicko,  viena iš  gaisrų priežasčių pirtyse yra ir degios medžiagos,  kurios būna paliekamos šalia krosnies ar dūmtraukio.

 Jo teigimu, pastatant pirties krosnelę, įrengiant degias konstrukcijas,  neretai ne tik nesilaikoma saugaus atstumo, kaip  reikalauja gaisrinę saugą reglamentuojantys teisės aktai, bet ir dažnai šalia jų ar įkaistančių jų dalių sudedamos malkos, paliekamos šiukšlės,  plastikiniai kibirai, į kuriuos supilami neatvėsę pelenai.    

„Būna,  kad iš dūmtraukių laiku neišvalomi suodžiai, o jiems užsidegus, įkaista arba suskyla kaminas ir ugnis persimeta ant  perdangos ar stogo,“ – galimas gaisro priežastis vardija pareigūnas. 

Vienas jo patarimų pirčių savininkams  –  virš pirties krosnelės būtina pritvirtinti šilumą atspindintį skardos lakštą,  tarp jo ir lubų paliekant oro tarpą.  Taip pat rekomenduojama gyventojams neperkaitinti pirties krosnelės, nes gali užsidegti pirties konstrukciniai elementai.

R. Nacickas taip pat pataria  niekada nepalikti pravirų pakuros durelių, pro kurias iškritusios kibirkštys gali uždegti šalia esančias  degias medžiagas. Be to,  prieš pakurą  būtina pritvirtinti nedegios medžiagos padėklą.

gaisrai pirtyse

Panašūs straipsniai