Kodėl namų statyboms svarbi inžinerinė kokybė?

Įvairios Peržiūros: 531

namasNamus pagal žmonių individualius poreikius pritaikantys profesionalūs architektai klientų pagausėjimo paprastai sulaukia pavasarį, kai jau planuojamos statybos. Kokybiško projekto parengimas užtrunka, todėl verta pradėti juo rūpintis anksti – vasarą arba rudenį, prasidėjus žiemai.

Inžinerinė kokybė, kodėl į tai reikia atkreipti dėmesį?

Tada ateina eilė projektui, pagal kurį ir bus statomas namas. Tuo pačiu metu jis turi atitikti jūsų poreikius. Kaip tai suderinti? Čia prasideda architektūros ir dizaino menas, kuris  gali ir turėtų daugiau atsirasti individualiems namams skirtuose projektuose. Architektai  apgailestauja, kad gerų pastatų su labai mažu biudžetu pavyzdžių yra mažai arba visai nėra, nors tokie namai turėtų sudaryti didžiausią šiuolaikinių valstybinių būstų dalį.

Daugelis architektų apgailestauja, kad vienas iš vis dar naudojamų namų projektavimo metodų yra gauti projektus iš katalogų ar interneto ir juos koreguoti, kai suranda dizainerį. Renovacija įvyks statybų metu, o architektui tereikės gauti statybos leidimą. Architektai pataria nepamiršti, kad individualus projektas pirmiausia yra pastato pritaikymas sklypui ir kliento poreikiams. Atkartotas ar pritaikytas projektas niekada neatliktų tokios funkcijos, tokiu namu džiaugtųsi tik iki apsigyvenimo. Tik apsigyvenę žmonės supranta, kad kažkas ne taip, kažkas netinka ir nėra patogu.

Net standartiniam pastato projektui parengti reikia laiko, ypač jei juo siekiama A energijos klasės. Tokiu atveju daugelis specialistų rekomenduoja ruošti darbo techninį projektą, o ne pasikliauti statytojo argumentais „mes visada taip darome“ arba „tai tinka visiems“. Jei norite kokybės ir individualumo, darbų ne iš katalogų, o pritaikytų individualiai - kreipkitės į profesionalus enamai.

Sklypas ir namas yra neatsiejama visuma

Daugelis žmonių, planuojančių statytis namą, pirmiausia perka žemės sklypą daug apie tai negalvodami. Kaip atrodytų namas – atskirai, pagalvosime vėliau. Tai ne visai teisingas dalykas, nes jei ketinate statyti ekonominės klasės namą, jis turi būti tinkamoje vietoje, tas pats pasakytina ir apie prabangesnius namus. Jei sodų bendrijoje namas išsiskiria savo dydžiu, forma, langais ar prabangia apdaila - jei norėsite parduoti, šis aspektas sumažins jūsų namo kainą.

Renkantis sklypą svarbu įvertinti vietos perspektyvas, peržiūrėti teritorijos bendrąjį planą, suprasti supančios aplinkos planavimą. Kiti vietos pasirinkimo kriterijai nustatomi pagal individualius poreikius: jei yra vaikų, ar toli darželiai ir mokyklos? Jei yra vyresnio amžiaus žmonių – ar jie gali patys nuvykti į polikliniką? Infrastruktūra - keliai, jų perspektyva, elektra, centrinio vandentiekio perspektyva, dujos, susisiekimas, kaimynai - viskas svarbu. Galbūt nerasite tobulo siužeto, bet niekas netrukdo jums teikti pirmenybės – tam, kas jums svarbiausia. Tai bus pagrindiniai kriterijai renkantis sklypą. Žinoma, nereikėtų pamiršti, kokius namus įsivaizduojate ir kokią aplinką norite susikurti.

namas

Panašūs straipsniai