Žolės deginimas – žala gamtai, žmonėms ir jų turtui

Įvairios Peržiūros: 443

2022 04 21 zolePriešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Panevėžio priešgaisrinė gelbėjimo valdyba informuoja, kad šiais metais Panevėžio ir Utenos apskrityse ugniagesiai gelbėtojai jau gesino 129 žolės gaisrus. Vien per balandžio 20 dieną Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ugniagesiams teko 13 kartų vykti gesinti degančios žolės bei kitų gaisrų atvirose teritorijose. Tokių įtemptų dienų ugniagesiams gelbėtojams, deja, buvo ir dar laukia ne viena.


Ugniagesiai gelbėtojai primena:
• Laužus kūrenti leidžiama ne arčiau kaip 30 m nuo pastatų, degių konstrukcijų statinių ir degių medžiagų sandėliavimo vietų.
• Palikti be priežiūros besikūrenančias laužavietes draudžiama. Smilkstančią ugniavietę būtina užgesinti: užpilti žemėmis arba vandeniu ir palaukti, kol jis visiškai nustos rusenti.
• Draudžiama kurti laužus durpingose vietose ir miškuose, esant sausringajam laikotarpiui, pučiant stipriam vėjui, ypač sausoje vietoje – arti medžių ir jų šakų.
• Nuo medžių kamienų laužavietę turi skirti ne mažiau kaip 5 m.
• Būtina įsidėmėti, jog kietu kuru kūrenamas šašlykines, kepsnines, rūkyklas, buitines krosneles, lauko židinius, ugniakurus leidžiama kurti ne arčiau kaip 6 m nuo pastatų.
• Už sausos žolės deginimą nesilaikant numatytų reikalavimų gresia administracinės baudos, taip pat vertinama aplinkai padaryta žala.
Nepamirškite: deginama žolė daro didelę žalą gamtai, išplitusios liepsnos gali pakenkti žmonėms ir jų turtui.

2022 04 21 zole

Panašūs straipsniai