manoutena logo



Atvirų durų dienoje – policininko darbas iš arti

1378 b7fd94ab65a07937a4f1d388ddc10ba5Balandžio 7 d. Utenos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas (toliau - Utenos aps. VPK) moksleivius ir jaunimą sukvietė į Atvirų durų dienos renginį, kuris vyko Utenos A. ir M. Miškinių viešojoje bibliotekoje. Tai puiki galimybė atvykusiems ne tik sužinoti apie stojimo ir studijavimo sąlygas Lietuvos policijos mokykloje ar Mykolo Romerio universitete, bet ir iš arčiau susipažinti su įdomia ir iššūkių pilna policininko profesija.


Susirinkusius pasveikino  Utenos aps. VPK viršininkas Vytautas Vaiškūnas: „Policininkas tai ne tik profesija, bet gyvenimo būdas. Pareigūnai prisiekdami ginti, saugoti, padėti – tai turi daryti dvidešimt keturias valandas per parą. Yra nemažai pavyzdžių, kai žmonės palieka tarnybą supratę, kad šis darbas ne jiems. Taigi kaip teisingai pasirinkti – ir būti LYDERIU? Norintiems tapti lyderiais yra sudarytos visos sąlygos. Visi lyderiai savo tarnybą pradėjo nuo eilinio pareigūno ir turime nemažai pavyzdžių, kai atkaklaus darbo dėka, yra pasiekiamos karjeros aukštumos Jeigu esate motyvuoti, stiprūs fiziškai ir psichologiškai, nebijote užsidėti uniformos – kviečiame pasirinkti, sunkią, bet garbingą policininko profesiją.“


Karjeros galimybes policijoje, remdamasis asmenine patirtimi pristatė Utenos aps. VPK viršininko pavaduotojas ir Utenos kolegijos lektorius Vaidotas Žilys. Prieš daugiau nei dvidešimt metų, pradėjęs dirbti tuometinėje Utenos rajono policijoje, nebijodamas prisiimti atsakomybės save išbandė įvairiuose padaliniuose, nuosekliai dirbo ir kilo pareigose. Būdamas 28 metų tapo didžiausio padalinio Utenos aps. VPK Viešosios tvarkos skyriaus viršininku ir jauniausiu vadovu policijoje. Sėkmingai įveikęs vadovavimo iššūkį, po ketverių metų buvo paskirtas Utenos aps. VPK viršininko pavaduotoju. Savo tarptautines kompetencijas ugdė dalyvaudamas misijoje Graikijoje ir CEPOL mainų programoje Kosove, Airijoje. „Viskas priklauso nuo mūsų pačių, nepakanka norėti, reikia daryti, siekti, ugdyti save ir tobulėti. Tarnaudami vykdome atsakingas pareigas, tačiau darbas policijoje suteikia teisę ir galimybę užsiimti ir kita veikla. Jau keturiolika metų dėstau Utenos kolegijos studentams kriminalistiką ir vadovauju baigiamiesiems darbams. Drauge su Mykolo Romerio universiteto akademikais parengėme keletą mokslinių straipsnių, kurie buvo publikuoti tarptautiniuose moksliniuose leidiniuose ir pristatyti mokslininkų konferencijose Lietuvoje ir užsienio valstybėse. Smagu, kad dalis Utenos kolegijos studentų tapo kolegomis policijoje. Baigę neuniversitetines Teisės krypties studijas Utenos kolegijoje, absolventai turi galimybę baigti 6 savaičių įvadinio mokymo programą Lietuvos policijos mokykloje, o sėkmingai baigus įvadinius mokslus, jaunuoliams užtikrinama darbo vieta policijoje. Pradėjus dirbti policijos sistemoje, suteikiamos visos galimybės tęsti mokslus aukštosiose mokyklose. Atėję į policiją tikrai turėsite perspektyvą nuolat tobulėti ir siekti aukštesnės pozicijos, o jūsų pastangos bus vertinamos“, - kalbėjo Vaidotas Žilys.


Svarbią ir įdomią informaciją pateikė Mykolo Romerio universiteto Nacionalinio priėmimo grupės vadovas Saulius Bugailiškis ir Lietuvos policijos mokyklos Mokymo organizavimo skyriaus viršininkė Laimutė Čaplikienė (nuotoliu). Mokyklų atstovai pristatė jų bendrą teisės ir policijos veiklos programą, supažindino su reikalavimais pretendentams, priėmimo tvarka, atrankos etapais, mokymosi sąlygomis, kursantams suteikiamomis socialinėmis garantijomis.


Kaip tapti policijos rėmėjais ir jaunaisiais policijos rėmėjas, jų priėmimo ir atleidimo sąlygas, kokie keliami jiems reikalavimai bei apie jų vykdomą savanorišką veiklą papasakojo Utenos aps. VPK bendruomenės pareigūnės Daiva Maselskienė ir Miglė Šilgalė. Jaunoji policijos rėmėja Evelina Puodžiukaitė pasidalino savo patirtimi apie neatlygintiną savanorišką veiklą policijoje bei įspūdžiais iš 2021 m. policijos rėmėjų stovyklos.


Darbo specifiką Kriminalinėje policijoje atskleidė Utenos aps. VPK kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo skyriaus viršininkas Gytis Makaveckas. „Tobulėjant technologijoms, vis dažniau daromi nusikaltimai keliasi į elektroninę erdvę ir policininkui jau nereikia, kaip mes įsivaizduojame, nusikaltėliams sekti iš paskos. Tačiau nuolat tobulėti, kelti kompetencijas, suspėti su naujausiomis technologijomis - privaloma“, - kalbėjo Gytis Makveckas. Kriminalistas pateikė užduotį ir pakvieti visus pabūti „sekliais“ – naudojantis mobiliaisiais telefonais, surasti įkeltos nuotraukos duomenis.


Utenos aps. VPK Mobilaus padalinio rezervo pareigūnai Laimutis Dubaka ir Darius Čibiras prižiūri viešąją tvarką masiniuose renginiuose ir susibūrimuose, malšina masinius neramumus viešose vietose. Šie pareigūnai pademonstravo savo ekipuotę ir amuniciją, priemones, skirtas neramumams malšinti bei padedančias sulaikyti agresyviai nusiteikusius asmenis, kurie pažeidžia viešąją tvarką ar kelia grėsmę aplinkiniams.


 Utenos aps. VPK Kelių policijos skyriaus Kelių patrulių būrio specialistas Gediminas Kviklys taip pat, su jaunimu pasidalino asmenine patirtimi, kaip svajojęs tapti teisininku, tapo policininku ir šiandien savęs dirbančio niekur kitur jau neįsivaizduoja, tik Kelių policijoje. Pareigūnas auditorijos paklausęs ar posakis „kelių erelis“ dar madingas, vieningo atsakymo neišgirdo. Tačiau jaunuoliams kilo daug klausimų apie keliuose policijos statomus mobilius, vadinamus „trikojais“ greičio matuoklius, kelių eismo taisyklių pažeidimų jais fiksavimo galimybes, kur greičio matavimo prietaisai statomi dažniausiai bei kokia yra viršijamo greičio ribos tolerancija.


Atvirų durų diena baigėsi vaizdo filmo  „Kokie esame nedėvėdami uniformos“ demonstravimu.  „Policijos sistemos viduje esame stipri, vieninga, sportiška, aktyvi ir pagalba vienas kitam paremta bendruomenė. Dalyvaujame pėsčiųjų,  dviračių žygiuose, sporto varžybose, įvairiose socialinėse akcijose, iniciatyvose, vyksta vidiniai renginiai, parodos, policijos šventės. Už savo kasdienius darbus ir pareigą Tėvynei mums dėkoja visuomenės nariai. Jeigu tavo vertybės ­  GINTI. SAUGOTI. PADĖTI žmogui, tarnauti Valstybei, tada tapk POLICIJOS PAREIGŪNU ir dirbsi savo svajonių darbą drauge su mumis", ­ - kalbėjo Utenos aps. VPK Komunikacijos poskyrio vedėja Asta Šuminienė.
Dėkojame už dalyvavimą moksleiviams ir jų pedagogams, svečiams ir visiems pareigūnams, pristačiusiems savo veiklą bei A. ir M. Miškinių bibliotekai už priėmimą.

1378 b7fd94ab65a07937a4f1d388ddc10ba5

0123

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas