manoutena logo



PRIEMONĖS IR PRIETAISAI – SAUGIAI KELIONEI AUTOMOBILIU

pre 75dcf8824798b0399415162ce229e821Pirma mintis, atėjusi galvon, kalbant apie priemones ir prietaisus, užtikrinančius saugią kelionę automobiliu, yra padangos. Žieminės padangos, pavyzdžiui, gelbsti ne tik tada, kai mūsų kelius užkloja sniegas ar padengia plikledis, bet ir esant šlapiai kelio dangai. Be padangų yra dar vienas prietaisas, kuris garantuoją saugesnę kelionę automobiliu – tai gyvūno atbaidymo prietaisas.

Kas yra gyvūnų atbaidymo prietaisai automobiliams?

Susidūrimas su laukiniais gyvūnais yra viena iš dažniausiai pasitaikančių autoįvykių, kuriuose sužeidžiami arba žūva žmonės ir gyvūnai, priežasčių. Vairuotojai, kurie dažai važinėja miškingais keliais, pritars, kad vienas patikimiausių būdų išvengti susidūrimo su laukiniais gyvūnais, yra gyvūnų atbaidymo prietaisai. Gyvūnų atbaidymo prietaisai ženkliai sumažina riziką partrenkti gyvūnus, todėl jūsų kelionė tampa saugesne.

Kaip veikia gyvūnų atbaidymo prietaisai?

Gyvūnų atbaidymo prietaisai veikia ultragarso pagalba. Šie atbaidymo prietaisai yra montuojami ant automobilio bamperio, šalia šoninių veidrodėlių, tarp grotelių ar kitose atvirose vietose. Atbaidymo prietaisą būtina montuoti atvirose vietose tam, kad važiuojant į jį galėtų tiesiogiai patekti oro srovė. Atbaidymo priemonių veikimui yra būtinas tam tikras važiavimo greitis. Didelė dauguma gyvūnų atbaidymo priemonių pradeda veikti tada, kai yra pasiekiamas 50 km/h greitis, tačiau yra tokių, kurių veikimui pakanka ir mažesnio 35 km/h greičio. Automobiliui judant reikiamu greičiu, prietaisas ima skleisti itin aukšto dažnio pulsuojantį ultragarsą, kurio žmonės negirdi, bet laukiniams gyvūnams šis garsas itin nemalonus, dirginantis, todėl, siekdami jo išvengti, jie bėga kuo toliau nuo jį skleidžiančio šaltinio, ko pasekoje jie bėga ne į kelią, o kuo toliau nuo jo.

Nuo ko priklauso gyvūnų atbaidymo prietaisų veikimo efektyvumas?

Gyvūnų atbaidymo prietaisų veikimo efektyvumas priklauso nuo trijų pagrindinių kriterijų. Pirmasis iš jų yra pasirinkto gyvūnų atbaidymo prietaiso garso dažnis. Pažymėtina, kad apie 400 m. spinduliu veikiančios gyvūnų atbaidymo priemonės veikia skirtingais dažniais. Įprastai tai būna 16 kHZ arba 20 kHZ dažniais. Antrasis kriterijus – tai gyvūnų atbaidymo prietaiso garso dažnio stiprumas. Kuo garso dažnis stipresnis, tuo gyvūnams jis nemalonesnis, o tai reiškia, kad jie stengsis jo išvengti keisdami savo judėjimo kryptį taip, kad bus saugu ir jiems, ir jums. Trečiasis kriterijus – tai prietaiso darbinė temperatūra. Įvairių gyvūnų atbaidymo prietaisų darbinė temperatūra yra skirtinga. Lietuvos oro sąlygoms patartina rinktis tokius prietaisus, kurie gerai veiktų tiek žemoje, tiek aukštoje temperatūroje. Ekspertų teigimu, niekada nenusivilsite, jei pasirinksite tokį prietaisą, kuris vienodai gerai veiks ir prie -30 laipsnių pagal Celsijų temperatūros, ir prie + 40 laipsnių pagal Celsijų temperatūros.

Ar gyvūnų atbaidymo prietaisai yra „draugiški“ automobiliui?

Gyvūnų atbaidymo prietaisai jokiais būdais, t. y., nei technine, nei estetine prasme, nekenkia automobiliams, todėl galima atsakingai pasakyti, kad jie tikrai yra „draugiški“ transporto priemonėms. Jų pritvirtinimas nėra sudėtingas. Svarbu nepamiršti tik tai, kad šie prietaisai yra klijuojami ant švaraus ir šilto automobilio paviršiaus taip, kad didžiosios prietaise esančios skylutės „žiūrėtų“ į horizontą. Šis prietaisas gali būti tvirtinamas bet kokiu kampu aplink jo ašį ar net aukštyn kojom.

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas