manoutena logo



ŠVENTINIS SAVAITGALIS UTENOS APSKRITYJE: VIENI IŠGIRDO PRAŠYMĄ LIKTI NAMUOSE, KITI NEPAISĖ KARANTINO APRIBOJIMŲ

DSC 3746Siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą mūsų šalyje, nuo balandžio 10 d. 20 val. iki balandžio 13 d. 20 val. buvo įvestas gyventojų judėjimo apribojimas – asmenims buvo draudžiama vykti į ne savo gyvenamosios savivaldybės miestus ir miestelius be būtinos priežasties. Ties pagrindiniais įvažiavimais į miestus ar miestelius mus pasitiko stop ženklas ir policijos pareigūnai, kurie tikrino kiekvieną atvykstančią transporto priemonę.


Kaip sekėsi šį savaitgalį dirbti Utenos apskrities pareigūnams, ir ar išgirdo mūsų krašto žmonės policijos prašymą be reikalo nevykti į kitą miestą, likti namuose, pakalbinome Utenos aps. VPK viršininką Vytautą Vaiškūną.

Gerbiamas viršininke, kiek Utenos apskrityje buvo policijos postų, kiek patikrinta transporto priemonių šį šventinį savaitgalį?
Visų pirma reiktų paminėti, kad mes buvome nevieni, esame dėkingi Utenos savivaldai bei Utenos rajono savivaldybės merui Alvydui Katinui, Utenos savivaldybės administracijos direktoriui Audriui Remeikiui, Anykščių r. savivaldybei, Ignalinos r. savivaldybei, Molėtų r. savivaldybei, Zarasų r. savivaldybei bei Visagino savivaldybei, jų merams, tai pat mums talkino Lietuvos karo policija. Utenos apskrityje veikė 27 stacionarūs policijos postai, kuriuose pareigūnai tikrino įvažiuojančių žmonių srautus į savivaldybių miestus bei dirbo devyni mobilūs policijos pareigūnų ekipažai. Per šventinį savaitgalį patikrinta 19 278 transporto priemonės.

Kiek buvo nepraleista transporto priemonių, kokios pagrindinės priežastys, dėl kurių nepateko žmonės į norimą miestą?
Per šia tris dienas patikros punktų nepavyko pravažiuoti 425 transporto priemonėms. Priežastys buvo įvairios, vyko ne į savo gyvenamosios savivaldybės miestus ir nepateikė dokumentų, dėl kokių priežasčių nori patekti į miestus. Vykstantys į parduotuves, prekybos centrus, turgų, pas gimines, į medelyną, pirkti automobilių detalių ar dezinfekcinio skysčio taip pat buvo neįleidžiami. Vykusių sudaryti pirkimo sandorį ar prie ežerų į poilsiavietes, irgi nepraleidome. Tačiau išimties tvarka, asmenys, kurie pateikė reikalingus dokumentus buvo įleisti, palydėti mūsų pareigūnų, nors ir negyvena teritorijoje į kurią vyksta.

Be apribojimų į miestus, sugriežtinti buvo ir kiti karantino reikalavimai, nuo penktadienio jau privaloma viešoje vietoje dėvėti kaukes. Ar buvo daug šį savaitgalį, kurie nepaisė šių reikalavimų ir reikėjo bausti?
Vairuotojams priminėme, kad reikia dėvėti kaukes, respiratorius, laikytis saugaus atstumo bendraujant su kitais asmenimis, nepamiršti pirštinių ir kitus karantino reikalavimus. Žinoma, policija dirbo, kaip įprastai ir šį šventinį savaitgalį, buvo stebimi parkai, viešos vietos, reaguota į gautus pranešimus, dėl karantino reikalavimų nesilaikymo. Asmenų kurie nedėvėjo apsauginių kaukių Utenoje buvo 7, Anykščiuose – 8, Zarasuose – 8, Visagine – 11, Ignalinoje ir Molėtuose – 0, iš viso 34 asmenims surašyti administracinės teisenos protokolai pagal LR ANK 45 str. 4 d.. Buvo ir kitų pažeidimų, asmenys buvo ne tik įspėjami, tačiau jiems buvo surašyti LR ANK protokolai. Zarasų r. PK - 2 protokolai pagal ANK 417 str. 7 d. (kelio ženklų, žmonių vežimo reikalavimų nesilaikymas). Utenos VPK - 2 protokolai pagal ANK 422 str. 5 d. (transporto priemonių vairavimas, kai tai daro neblaivūs vairuotojai). Visagino PK - 4 protokolai pagal ANK 417 str. 1 d. (kelio ženklų, žmonių vežimo reikalavimų nesilaikymas).
Ar karantino laikotarpiu sumažėjo nusikalstamų veikų? Ar iš tiesų situacija pasikeitė į gerą? Kokių nusikaltimų daugėja, o kokių mažėja?
Karantino laikotarpiu bendrai Lietuvoje nusikalstamų veikų sumažėjo, tačiau Utenos aps VPK kovo mėnesį nusikalstamų veikų registruota truputi daugiau lyginant su ankstesniais metais. Nors šiuo laikotarpiu užregistruota mažiau vagysčių, tačiau susirūpinimą kelia, tai, kad per šį laikotarpį įvykdytos aštuonios vagystės iš parduotuvių. Todėl policija imasi atitinkamų veiksmų, kad užkardytų tokio pobūdžio nusikalstamas veikas. Taip pat šiuo periodu labai neženkliai tačiau padaugėjo sukčiavimo atvejų ypač elektroninėje erdvėje.
Paskelbus karantiną Lietuvoje policija registruoja daugiau pranešimų dėl smurto artimoje aplinkoje, tačiau galime pasidžiaugti, kad Utenos aps VPK smurto artimoje aplinkoje atvejų karantino laikotarpiu registruojama mažiau palyginus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Utenos aps. VPK policija ir karantino laikotarpiu nedelsiant reaguoja gavusi pranešimą apie smurtą artimoje aplinkoje.
Džiugina ir tai, kad ženkliai sumažėjo eismų įvykių skaičius kada eismo įvykio metu nukenčia žmogus. Jei pernai metais šiuo laikotarpiu buvo registruoti 56 įvykiai, tai šiuo laikotarpiu įvyko tik 7 kelių eismo saugumo ar transporto priemonių eksploatavimo taisyklių pažeidimai dėl kurių buvo sutrikdyta žmogaus sveikata. Taip pat registruojame mažiau ir viešosios tvarkos pažeidimų.

Ko palinkėsite Utenos apskrities žmonėms?
Visų pirma nuoširdžiai dėkoju tiems, kas išgirdo prašymą, niekur nevažiavo ir liko namuose, bet nepamirškime, kad karantinas dar nesibaigė ir policija toliau akylai stebės, ar gyventojai nesiburiuoja viešose vietose, ar dėvi kaukes, laikosi saviizoliacijos reikalavimų. Dėkoju už bendradarbiavimą Utenos rajono ir visų kitų rajonų savivaldai, Lietuvos karo policijai ir kitiems socialiniams partneriams. Ir žinoma visiems pareigūnams už misiją GINTI, SAUGOTI, PADĖTI. Tik nuo mūsų visų susitelkimo priklausys kiek truks šis, visiems nelengvas laikotarpis. Saugokime vieni kitus ir išlikime sveiki.

Dėkojame Jums ir pareigūnams už Jūsų darbą.

DSC 3746

 

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas