manoutena logo



Aplinkosaugininkai primena: dėl aplinkosaugos pažeidimų svarbu kreiptis telefonu 112

aplinkosaugaAplinkos apsaugos departamentas primena, kad, pastebėjus bet kokį aplinkosaugos pažeidimą, svarbu nedelsiant skambinti skubiosios pagalbos tarnybų ryšio numeriu 112. Tokiu būdu pareigūnai reikiamą informaciją gaus laiku, žinos tikslią vietą ir galės imtis veiksmų nedelsdami.  

Ne visi gyventojai žino, kad, kreipęsi numeriu 112, sulauks ne tik policijos, priešgaisrinių gelbėjimo pajėgų ar Greitosios medicinos pagalbos tarnybos specialistų, bet ir Aplinkos apsaugos departamento pareigūnų, todėl numeriu 112 reikėtų pranešti ir apie aplinkosaugos pažeidimus.   

Gavę pranešimą numerio 112 operatoriai gautą informaciją apie aplinkos apsaugos kompetencijai priskiriamus pažeidimus nedelsiant užregistruoja ir perduoda departamento Pranešimų priėmimo tarnybai. Tarnyba įvertina informaciją ir budintys pareigūnai priima sprendimus dėl jų valdymo ar skubaus reagavimo.   

Informaciją apie pažeidimus departamentas priima bet kuriuo metu – aplinkosaugininkai pasiruošę reaguoti į pranešimus 24 valandas 7 dienas per savaitę visoje Lietuvoje.   

Visgi dažnai, įtardami aplinkosaugos pažeidimus, gyventojai informacija dalijasi socialiniuose tinkluose, todėl ji ne visada operatyviai pasiekia departamentą ir pareigūnai negali skubiai reaguoti. Jei pažeidimo informacija pasiekia departamentą vėliau, pareigūnams sunkiau nustatyti pažeidimą padariusį asmenį arba sugauti jį vietoje su įkalčiais.   

Bendradarbiavimas su Bendruoju pagalbos centru aplinkosaugininkams itin svarbus. Apie pažeidimus pranešus numeriu 112, greitai išsiaiškinama pažeidimo vieta, ir kita reagavimui svarbi informacija.  

Skambinkite 112, jei pastebite:   

• želdinių ir miško paklotės žalojimą ar naikinimą;  

• neteisėtą miško kirtimą;  

• ražienų, nenupjautos ir nesurinktos žolės, nendrių, javų ir kitų žemės ūkio kultūrų deginimą;  

• oro taršą deginant buitines, pramonines ar kitas atliekas;  

• vandens telkinių, žemės ar miškų taršą atliekomis ar kitomis medžiagomis;  

• buityje susidarančių nuotekų nutekėjimą į aplinką ar netinkamą jų tvarkymą;  

• pavojingų medžiagų išsiliejimą arba kitokį patekimą į aplinką;  

• masinį žuvų, paukščių ar laukinių gyvūnų gaišimą;  

• brakonieriavimą arba žvejybos bei medžioklės taisyklių nesilaikymą;  

• ekologinių nelaimių;  

• kelyje numuštą laukinį gyvūną, taip pat kelyje susidūrus su laukiniu gyvūnu.   

Per parą numeriu 112 Bendrojo pagalbos centro operatoriai gauna apie 5000-7000 skambučių. Kiekvienam skambinančiam būtina kuo greičiau atsakyti, greitai ir tiksliai įvertinti situaciją ir perduoti informaciją atitinkamoms reaguojančioms pagalbos  tarnyboms. Numeriu 112 svarbu naudotis atsakingai, nes už piktavališką elgesį skambinant šiuo numeriu gresia administracinė ir baudžiamoji atsakomybė. Plačiau susipažinkite kokiais atvejais nereikėtų skambinti –  „Kada neskambinti numeriu 112?”.    

Apie aplinkosaugos pažeidimus gyventojai gali pranešti ir el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Dalijantis informacija el. paštu ypač svarbu pasidalinti užfiksuota pažeidimo informacija: informacija apie pažeidimą, vietovės koordinatėmis, nuotraukomis ar vaizdo medžiaga.   

Jei nesate tikri, ar pastebėjote aplinkosaugos pažeidimą, galite pasikonsultuoti su Aplinkos apsaugos departamento specialistais telefonu +370 700 02022 arba el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..  

Aplinkos apsaugos departamento informacija

Panašūs straipsniai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas